Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Taxikampanj mot friåkare

Lagligt rån? En resa Stockholm Arlanda med den här taxin kostar bortåt 10 000 kronor. En kort resa i innerstan kan gå på bortåt tusenlappen på bilden nedan.

De höga priser som många friåkare i taxinäringen i Stockholm tar ut möts nu med ytterligare en sommarkampanj. Många betraktar friåkarnas priser som legaliserat rån. Den Stockholmsbesökare som är okunnig om hur taxi fungerar riskerar att få betala 10 000 kronor eller mer för en resa från centrum till Arlanda – och priset är helt lagligt.

Men nu gör taxibranschen, besöksnäringen och berörda myndigheter gemensam sak mot friåkarnas hutlösa priser i Stockholm. I dagarna lanseras årets informationskampanj som på svenska och engelska uppmanar turister och besökare att ”välja taxi med omsorg”. Bakom kampanjen står Stockholms Stad, Visita och Svenska Taxiförbundet.

Förra året lanserade man en liknande kampanj, men taxidjungeln och ”rånen” av turister fortsätter.

– Kampanjen vänder sig till dem som inte känner till att den svenska taximarknaden är avreglerad och att det finns ett antal friåkare som utnyttjar turisternas okunskap till egen fördel, säger Claudio Skubla, Svenska Taxiförbundet.

Bland friåkarna ligger prisnivån mellan 499 och 1999 kronor milen, men det finns även exempel där priserna ligger ännu högre. Det ska jämföras med de drygt 300 kronor milen som de stora taxibolagen ligger på.

Inte lätt för en turist att se skillnaden. Den här friåkaren anger ett högt taxinummer på takskylten vilket förleder kunden att tro att taxin ingår i något av de stora bolagen. Detta förstärks av att det står Stockholm under numret samt av att bilen har gula dekaler i fönstren som är snarlika Taxi Stockholms. Men priset för resan är fem gånger högre…

Det har resulterat i ett stort antal klagomål till Svenska Taxiförbundet. Hotell- och besöksnäringen och stora svenska företag med representation från utlandet hör av sig eftersom de drabbas av ilskan från de taxikunder som känner sig lurade, då de har fått betala mångdubbelt mot vad en jämförbar resa skulle ha kostat med något av de stora bolagen.

– Konsekvenserna är allvarliga. Utöver att turisterna får en negativ upplevelse med sig hem i bagaget, drabbar det också den svenska besöksnäringen och ytterst bilden av Sverige som turist- och besöksland. Alla har ett gemensamt intresse av att stoppa detta, säger Claudio Skubla.

Fem tips från Taxiförbundet för att undvika att betala överpriser när du åker taxi:
1.      Kontrollera taxibilens prisinformationsdekal som oftast sitter på bakdörrarnas rutor innan du stiger in i bilen
2.      Priset som anges i stora siffror på den gula dekalen är baserat på en resa på 10 km som tar 15 minuter
3.      De stora etablerade bolagen tar drygt 300 kronor, många friåkare tar uppemot 2-3 000 kronor
4.      Tar du en taxi vid en taxistation behöver du inte ta första taxibil i kön utan är fri att välja taxibolag
5.      Begär alltid taxameterkvitto när du betalar resan

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)