Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt upphandlingsstrid i Dalarna

Det är frostigt värre mellan Nobina och Dalatrafik när upphandlingsstriden i Dalarna fortsätter. Foto: Ulo Maasing.

Det är frostigt värre mellan Nobina och Dalatrafik när upphandlingsstriden i Dalarna fortsätter. Foto: Ulo Maasing.

Striden om Dalatrafiks upphandling av busstrafiken i Dalarna går vidare. I mitten av juni tilldelades busstrafiken i Dalarna samverkansbolaget Sambus (landsbygdstrafiken) och Arriva (tätortstrafiken i Falun/Borlänge). Där planerar Arriva att använda Sambus som underentreprenör. Nobina, som idag kör trafiken la inget bud i upphandlingen eftersom man  ansåg att Dalatrafiks anbudsunderlag innebar orimliga affärsvillkor. Samtidigt har Dalatrafik anmälts till konkurrensverket av Sunnansjö Taxi & Buss.

Nobina överklagade upphandlingen till förvaltningsrätten i Falun. Sedan dess har företaget två gånger fått anstånd av domstolen för att utveckla sin talan och att svara på det bemötande som Dalatrafik lämnade in till domstolen i samband med överklagandet.

Det har fått Dalatrafik att härskna till. I ett brev till domstolen skriver Dalatrafiks juridiska ombud att man är väl medveten om att domstolens beslut om anstånd inte kan överklagas.

Men samtidigt läxar Dalatrafik upp domstolen och skriver att man ”vill uttrycka sitt missnöje med att anstånd beviljats inte mindre än två gånger och med betydande tidsperioder. Att förvaltningsrättens avgörande på detta sätt fördröjs är till stor skada för Dalatrafik i ankledning av att planeringen inför trafikstarten på detta sätt blir kortare och kortare”, heter det i Dalatrafiks brev till domstolen.

Men de rättsliga turerna kring upphandlingen är fler än så.

Hemligstämplat
Nobina har också vänt sig till kammarrätten i Sundsvall eftersom företaget anser att Dalatrafik har hemligstämplat delar av de vinnande anbuden på ett sätt som gör det omöjligt att se att upphandlingen har gått rätt till. Kammarrätten har valt att gå på Nobinas linje och ålagt Dalatrafik att lämna ut de sekretessbelagda handlingarna.

Men Dalatrafik vägrar att lätta på sekretessen, vilket har gjort att Nobina nu har gått till förvaltningsrätten med ärendet.

Nobina skriver till domstolen att man har gjort en utredning av anbuden som bygger på de delar av anbuden som Dalatrafik har lämnat ut.

”Det visar att varken Sambus eller Arrivas anbud har uppfyllt kvalificeringskraven i upphandlingen. Genom att trots detta utvärdera anbuden har Dalatrafik brutit mot de grundläggande upphandlingsrättsliga principerna”, skriver Nobina.

Nobina anser att Dalatrafik därför borde ha diskvalificerat anbuden från Sambus och Arriva och att hela upphandlingen, värd över 500 miljoner om året, ska göras om.

Anmäls till konkurrensverket
Upphandlingen har också lett till att Dalatrafik har anmälts till Konkurrensverket. Bakom anmälan står Sunnansjö Taxi & Buss. Företaget missade att överklaga till förvaltnignsrätten inom utsatt tid. Men nu skriver man till Konkurrensverket att Dalatrafik har bidragit till att minska konkurrensen.

Det har enligt företaget skett genom att Dalatrafik har gjort en upphandling där varje paket omfattar såväl linjetrafik som skolskjutsar och servicetrafik.

”Genom att lägga samman trafikslag som egentligen tillhör olika marknader har Dalatrafik gjort det omöjligt för små och medelstora företag att lämna anbud. Vi tycker därför inte att Dalatrafik har utnyttjat den konkurrens som finns på marknaden vilket måste strida mot lagen,” heter det i anmälan till Konkurrensverket.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)