Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Knappt nio miljoner kommersiella bussresor i fjol

Nobinas Djurgårdsbussen i Stockholm är en av de kommersiella busslinjerna i landet. Foto: Ulo Maasing.

Nobinas Djurgårdsbussen i Stockholm är en av de kommersiella busslinjerna i landet. Foto: Ulo Maasing.

Sammanlagt 8,6 miljoner resor med kommersiell busstrafik gjordes i Sverige förra året enligt myndigheten Trafikanalys nya rapport om kommersiell linjetrafik. Antalet inrikes kommersiella linjer i egen regi under 2012 var 90 stycken, varav 67 gick över länsgräns. Det försvann nio linjer under året, varav två helt nystartade. Resandet mellan län var i stort sett konstant sedan 2011, cirka 4,2 miljoner resor. Resandet inom län var något större, 4,4 miljoner resor. Eftersom man tidigare gjort undersökningar på annat sätt är det svårt att jämföra siffrorna för resorna inom län med tidigare år.

– Enligt de företag vi intervjuat har ett antal linjer lagts ner på grund av vikande kundunderlag, men vi kan inte spåra något väsentligt minskat resande. Det kan i sin tur bero på att de största företagen och linjerna är väldigt dominerande, säger Tom Petersen, projektledare på Trafikanalys.

– Några linjer som startade 2012 var också kortlivade. De startades mest för att testa den nya kollektivtrafiklagen.

Den kommersiella trafiken är inte upphandlad och körs utan subventioner från det allmänna. Den går enligt tidtabell och är inte beställd till särskilda tillfällen. Beställningstrafik räknas alltså inte in.

Kommersiell busslinjetrafik utförs av 31 företag i Sverige. De tre företag med störst utbud i fordonskilometer stod tillsammans för 70 % av det samlade utbudet.

Den fullständiga rapporten från Trafikanalys kan Du ladda ner här.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)