Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Den ätbara busshållplatsen

En ny rörelse har växt fram i London: Den ätbara busshållplatsen. Foto: The Edible Bus Stop.

En ny rörelse har växt fram i London: Den ätbara busshållplatsen. Foto: The Edible Bus Stop.

En ny rörelse håller på att växa fram i London: ätbara busshållplatser. Nej, det är inte tidtabeller av choklad, väderskydd av karameller eller hållplatsstolpar av knäck det handlar om. Utan ett sätt att göra gaturummet trevligare och förvandla döda ytor till något av lokala små koloniträdgårdar. Riktiga miniträdgårdar med både blommor och ätbara grönsaker.

Det handlar om kål, potatis, tomater, rovor, timjan, mynta och mycket annat.

Rörelsen, The Edible Bus Stop, har växt fram som något av en spontan gerillarörelse som började vid en busshållplats i södra London – i ett område präglat av brottslighet och gängkrig och där människor kände sig otrygga bara genom att gå på trottoarerna. Mottot för rörelsen är ”en brutal miljö skapar ett brutalt synsätt”. Röreslen vill ändra på det.

Initiativet till den första ätbara hållplatsen togs av en tidigare fotomodell, Makaela Gilchrist. I den engelska tidskriften Modern Farmer berättar hon om hur förskräckt hon blev när hon såg att stadsplanerarna tänkte bygga på den enda lilla gröna yta som fanns kvar i hennes område.

Hon hade inga erfarenheter av vare sig trädgårdsskötsel eller samhällsengagemang, men nu kände hon att något måste göras. Hon startade ett upprop och fick med sig ett 30-tal grannar. Och så var idén född – och förverkligad.

Den ätbara busshållplatsen var född och uppmärksammades över hela London. Stadens färgstarka borgmästare Boris Johnson, ledbussarnas fiende nr 1, applåderade. Makaela Gilchrist berättar i Modern Farmer om hur hon blev rädd när hon vid ett tillfälle stoppades av ett av killar från ett av gatugängen som inte såg direkt snälla ut.

– De ville snacka med mig. Sen sa de: ”Oroa dig inte. Ingen kommer att strula med dina trädgårdar så länge vi är här. De är bra”.

Det innebär naturligtvis inte att de ätbara busshållplatserna inte har sina problem. Makaela Gilchrist varnar exempelvis för att sätta upp fågelskrämmor. ”De plockas bort, bit för bit”.

Fyllon kan sabba trädgårdarna när pubarna stänger. Däremot är de lokala småbrottsliga gängen inget problem. Istället för förbudsskyltar är positiva meddelanden mer effektiva. ”Tala om när den ena eller andra grönsaken är mogen att skörda istället för att förbjuda skörd vid andra tider”.

Den ätbara busshållplatsen, The Edible Bus Stop, har en inspirerande och alldeles förtjusande hemsida (på engelska naturligtvis) som Du hittar här.

Kolla också videon om rörelsen:

.

Share Dela

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Ulo, känns som England är så långt före oss, varför? Du kan nog organisera många fler studieresor, nu känns det som resenärerna och de boende längs linjen också måste åka på studieresa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)