Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flytande bussfiler mellan Lund och Malmö?

Miljöpartiet vill ha flytande bussfiler mellan Lund och Malmö. Foto: Ulo Maasing.

Miljöpartiet vill ha flytande bussfiler mellan Lund och Malmö. Foto: Ulo Maasing.

Miljöpartiet i Lund vill att nya grepp tas för att öka framkomligheten för bussarna på E22:an mellan Malmö och Lund. Ett effektivt sätt för att samtidigt minska risken för köbildning i trafiken och samtidigt locka fler att tabussen vore att införa en idé från Los Angeles: flytande bussfiler.

De skulle fungera så att bussarna skulle ges företräde i körfält som också får användas av bilar. Via elektroniska skyltar får bilisterna signal om att de ska byta fil när en buss börjar närma sig. Bussen får då fritt fram i körfältet och slipper fastna i biltrafiken.

Nu vill miljöpartiet att det startas ett forskningsprojekt kring de flytande bussfilerna.

Karin Svensson Smith(MP). Foto: Ulo Maasing.

Karin Svensson Smith(MP). Foto: Ulo Maasing.

– Det fungerar inte att hela tiden försöka bygga ut vägarna för att lösa kapacitetsproblem i trafiken. Bjuder man in fler bilar så får man fler bilar. Vi vill istället bjuda in fler bussar. Det är smartare eftersom fler personer ryms i bussar än om var och en sitter i sin egen bil, säger Karin Svensson Smith, miljöpartist i Lund till Sydsvenskan.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Jag förstår inte vitsen med det ärligt talat. Med bussar med en toppfart av 85 km/tim så är det ju sällan något i vägen. Vid en olycka blir det stopp så hur bussen då skulle kunna få företräde förstår jag inte. Vid Hornsgatan har vi bussfil och inga köer alls in till Värnhem. MVH: en busschaufför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)