Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo i elektrisk bussatsning i Luxemburg

Volvo Bussars vd Håkan Agnevall, längst till höger, tillsammans med Wolfgang Schröder (vd Sales-Lenz), Claude Wiseler (Luxemburgs minister för hållbar utveckling och infrastruktur) och Etienne Schneider (Luxemburgs minister för ekonomi och utrikeshandl) i samband med att parterna har enats om ett nära samarbete mellan Volvo Bussar och Luxemburg. Foto: Ulo Maasing.

Volvo Bussars vd Håkan Agnevall, längst till höger, tillsammans med Wolfgang Schröder (vd Sales-Lenz), Claude Wiseler (Luxemburgs minister för hållbar utveckling och infrastruktur) och Etienne Schneider (Luxemburgs minister för ekonomi och utrikeshandel) i samband med att parterna har enats om ett nära samarbete mellan Volvo Bussar och Luxemburg. Foto: Ulo Maasing.

Luxemburg ska bli en testarena för hållbara kollektivtrafiksystem från Volvo Bussar. På fredagen undertecknade Volvo Bussar, storhertigdömet Luxemburg och ett av lokaltrafikföretagen där, Sales-Lentz, en avsiktsförklaring som innebär att parterna samarbetar om att testa och utveckla Volvos plug-in-hybrider. I nästa steg kommer också helt elektriska bussar in på arenan.

Enligt Volvo innebär avsiktsförklaringen att man formar ett långsiktigt partnerskap mellan Volvo Bussar, Luxemburgs ekonomi-, handels- och miljödepartement samt Sales-Lenz om att utveckla hållbar mobilitet. Avsiktsförklaringen undertecknades i samband med den stora bussmässan i belgiska Kortrijk, Busworld.

På torsdagen aviserade Volvo Busar att man kommer att ha ett liknande samarbete med lokaltrafiken i Hamburg, Hamburger Hochbahn. Sedan tidigare har man också etablerat liknande utvecklingsarenor i Göteborg, ElectriCity samt Stockholm, Hammarby Sjöstad.

Fler städer är på gång efter Luxemburg. Enligt vad bussmagasinet.se erfar pågår det långt framskridna diskussioner även mellan Volvo och aktörer i mångmiljonstäder utanför Europa. Där kan det bli aktuellt med bussflottor på hundratals eller tusentals bussar.

I Luxemburg ska Volvo leverera tolv plug-inhybridbussar till Sales Lenz. Bussarna ska gå på existerande busslinjer i staden. Den första bussen levereras nästa år och samtliga bussar ska vara i reguljär trafik 2015. Därefter blir det aktuellt även med helelektriska bussar.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)