Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jättesatsning på nya bussar i Oslo – hundratals elbussar kommer

Bernt Reitan Jenssen är vd för Ruter, trafikhuvudman i Oslo. Foto: Ruter AS.

Bernt Reitan Jenssen är vd för Ruter, trafikhuvudman i Oslo. Foto: Ruter AS.

Under de närmaste sju åren ska över tusen nya bussar tillföras kollektivtrafiken i Oslo. Redan 2020 ska kollektivtrafiken i den norska huvudstaden vara klimatneutral. Det avslöjade trafikhuvudmannen i Oslo, Ruter, på den så kallade Zerokonferensen i Oslo under onsdagen och torsdagen, skriver den norska tidskriften Teknisk Ukeblad.

Ruter räknar med att av de nya bussarna kommer mellan 200 och 400 att vara elektriska, enligt vad Ruters vd Bernt Reitan Jenssen sa i ett inlägg på konferensen.

Idag domineras kollektivtrafiken i Oslo av dieselbussar. Målet med en utsläppsfri kollektivtrafik till 2020 innebär att man i Oslo förbereder miljöinvesteringar för mångmiljardbelopp.

Bussarna kommer att köpas in i flera etapper.  Häromdagen beslutade Ruter om en första omgång nya bussar. Kravet då var att bussarna ska kunna köras helt på biodiesel. Men inom Ruter ser man biodiesel och andra biodrivmedel som ett steg på vägen till en fullständig elektrifiering av bussparken i Oslo.

– Jag tror att de flesta ser framför sig att biobussar på en eller annan tidpunkt kommer att bli elektriska, säger Reitan Jenssen till Teknisk Ukeblad.

Eftersom kollektivtrafiken i Oslo ökar kommer antalet bussar också att ökas. Ruter räknar med att 350 bussar kommer att gå på biogas och minst 200 på el år 2020. Övriga 840 bussar kommer sannolikt att köras på något biodrivmedel.

– Om det sedan blir 200 eller 450 elektriska bussar beror på de beslut vi kommer att fatta under de3 närmaste två åren, säger Reitan Jenssen.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)