Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stockholm tionde värsta trafikstad i världen

Det är trångt på Stockholms gator. Foto: Ulo Maasing.

Det är trångt på Stockholms gator. Foto: Ulo Maasing. Stockholm

Stockholm intar en föga hedrande tiondeplats i världen när det gäller trängsel i trafiken enligt TomToms trafikindex som presenterades på onsdagen. Indexet mäter trängseln i trafiken i 169 städer på sex kontinenter i världen. Mätningarna gäller andra kvartalet i år.

– Traditionella sätt att lösa trängelproblem, som att bygga nya vägar och gator eller bredda befintliga är inte längre effektiva. Nya grepp måste till, säger TomToms koncernchef Harold Goddijn.

Pendlare i bil förlorar 102 timmar per år på grund av trängseln i trafiken, alltså drygt 2,5 arbetsveckor om året.

Det här är de tio värsta trängselstäderna enligt rapporten:

1. Moskva
2. Istanbul
3. Rio de Janeiro
4. Warszawa
5. Palermo
6. Marseille
7. São Paulo
8. Rom
9. Paris
10. Stockholm

Flera politiker har reagerat på den förvärrade trafiksituationen i Stockholm.

– Detta är mycket alarmerande och vi har sett fler rapporter som alla visar den negativa utvecklingen. Vi i Miljöpartiet vill på allvar satsa på alla kollektivtrafikslag så att det blir möjligt att underlätta och förenkla för invånarnas vardagspussel.

– Det vill vi göra genom utbyggd tunnelbana och tvärbana, nya snabbdirektbusslinjer, satsning på cykel och utökade båtpendlingsmöjligheter. Vi har också länge drivit att trängselskatterna i Stockholm måste förändras, genom att till exempel införa avgifter på Essingeleden och höja nuvarande nivåer, säger Yvonne Blombäck (MP)

– – Om Stockholmsregionen ska ligga i framkant måste tunnelbanan byggas ut, det skulle minska både trängseln i kollektivtrafiken och på vägarna. Dagens undersökning visar att utvecklingen går åt helt fel håll och det är direkt tillväxthämmande för Stockholmsregionen, säger Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson.

 

 

 

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)