Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo i elbussamarbete med kanadensisk storstad

En elbuss från Volvo Bussars nordamerikanska dotterbolag Nova Bus, Nova Bus LFSe. Foto: Volvo Bussar.

En elbuss från Volvo Bussars nordamerikanska dotterbolag Nova Bus, Nova Bus LFSe. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussars nordamerikanska dotterbolag Nova Bus och lokaltrafiken i den kanadensiska storstaden Montreal, Société de transport de Montréal (STM), har kommit överens om ett projekt för elektrifiering av kollektivtrafiksystemet i Montreal. På fredagen underteckade STM:s styrelseordförande Michel Labreque och Volvos vd Olof Persson en avsiktsförklaring om planerna.

Med vid undertecknandet var också provinsen Quebecs premiärminister Pauline Marois.

Enligt planerna ska Volvokoncernen  testa tre elbussar av typen Nova LFSe och två laddningsstationer i Montreal. Målet är att ha de tysta och utsläppsfria bussarna i drift för ett demotest under tredje kvartalet 2015 och i linjetrafik under tre år från och med 2016. De tre bussarna går helt och hållet på el och kommer att användas i stadstrafiken i Montreal med snabbladdning vid ändhållplatserna.

Volvo Bussars vd Olof Persson. Arkivbild: Ulo Maasing.

Volvos vd Olof Persson. Arkivbild: Ulo Maasing.

– Vi är stolta över att stärka vårt samarbete med Montreal och välkomnar regeringen i Quebecs arbete för att övergå till ett elbaserat kollektivtrafiksystem i Montreal. Vi har utvecklat ett program för städer, City Mobility Program, där vi tillsammans med beslutsfattare och städer runtom i världen kan arbeta med att lösa utmaningarna inom storstadstrafiken och erbjuda tysta, utsläppsfria och säkra transportlösningar, säger Olof Persson, vd och koncernchef för Volvo.

Montreal blir den första stad i Nordamerika som deltar i Volvos City Mobility Program. Programmet samlar nyckelaktörer med målet att införa hållbara och integrerade innovativa pilotprojekt. Det omfattar ny teknologi för förbättrad energieffektivitet och minskade utsläpp som utvecklats av Volvo, däribland hybridfordon och elfordon.

City Mobility Program är under utrullning i flera städer världen över, såsom Göteborg, Stockholm, Hamburg och Luxemburg.

Det strategiska samarbetet mellan Montreal och Volvo ligger i linje med den strategi för elektrifiering av transporter som regeringen i Quebec har antagit för 2020, där ett av målen är att väsentligt minska provinsens miljöpåverkan. Montreal stad har som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent fram till 2020.

– STM strävar efter att bli den bästa trafikhuvudmannen i världen i sin kategori, säger Michel Labrecque.

– Vårt aktiva deltagande i den här typen av  demoprojekt gör det möjligt att testa nya teknologier i verkliga förhållanden och att utvärdera deras effekt på planering, trafik, underhåll och, inte minst, förbättrad service gentemot kunderna. Det här är också vårt sätt att bidra till att nå de mål om minskade utsläpp av växthusgaser som Quebecs regering och staden Montreal har.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)