Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dalatrafik vann första ronden mot Nobina

Det var rätt av Dalatrafik att sekretessbelägga vissa uppgifter i Sambus och Arrivas anbud till Dalatrafik, konstaterar kammarrätten. Foto: Ulo Maasing.

Det var rätt av Dalatrafik att sekretessbelägga vissa uppgifter i Sambus och Arrivas anbud till Dalatrafik, konstaterar kammarrätten. Foto: Ulo Maasing.

I den uppmärksammade konflikten mellan Dalatrafik och Nobina har Dalatrafiken vunnit den första ronden. Kammarrätten i Sundsvall har beslutat att Dalatrafik hade rätt att sekretessbelägga delar av de anbud som samverkansbolaget Sambus och Arriva hade lämnat in. Kammarrätten gör bedömningen att Sambus och Arriva skulle lida skada om uppgifter som bussföretaget Nobina hade begärt att få ut skulle utlämnas av Dalatrafik.

Domstolen menar att ”företagsspecifika och innovativa lösningar jämte strategier för anbudsberäkningen skulle innebära att Sambus och Arriva förlorade konkurrensfördelar på marknaden”.

Domen i Kammarrätten innebär i praktiken att förvaltningsrätten nu kan gå vidare och ta ställning till själva upphandlingen som vanns av Sambus och Arriva. Den upphandlingen har också överklagats v Nobina.

Bakgrunden är den omfattande konflikten kring Dalatrafiks senaste upphandling som genomfördes i somras. Nobina hoppade först av upphandlingen med hänvisning till villkoren i denna och att dessa bland annat stred mot branschens gemensamma rekommendationer. Senare överklagade man resultatet av upphandlingen. Sedan dess har ärendet legat hos förvaltningsrätten.

Dalatrafik har förklarat att man är beredd att direktupphandla trafiken om en dom i förvaltnignsrätten dröjer.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)