Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arrivas jätteböter ännu obetalda

När Arriva tog över i norra Storstockholm brakade trafiken samman. Ett år senare har företaget ännu inte betalat sina jätteböter till SL, samtidigt som Christer G Wennerholm (M) har tystnat. Foto: Ulo Maasing.

När Arriva tog över i norra Storstockholm brakade trafiken samman. Ett år senare har företaget ännu inte betalat sina jätteböter till SL, samtidigt som Christer G Wennerholm (M) har tystnat. Foto: Ulo Maasing.

Buss- och tågoperatören Arriva har ännu inte betalat de jätteviten som man är skyldig efter det kaotiska trafikövertagandet i norra Storstockholm för ett år sedan, rapporterar lokaltidningen Mitt i. Vid övertagandet bröt trafiken i det närmaste samman med mängder av inställda turer, stora förseningar och andra problem. Det gick till och med så långt att Österåkers kommun startade egen busstrafik för att skolelever skulle kunna ta sig till sin utbildning när kollektivtrafiken inte längre gick att lita på.

I höstas kunde Mitt i avslöja att Arriva enligt sitt avtal med Storstockholms Lokaltrafik, SL, borde ha betalat över 130 miljoner kronor i vite för fiaskot. Beloppet är tillräckligt stort för att SL skulle kunna bryta avtalet med Arriva. Men så har inte skett, samtidigt som Arriva inte betalat mer än drygt en miljon i viten.

Till Mitti säger Henrik Palmér som är biträdande sektionschef på landstingets trafikavdelning att bötesbeloppet fortfarande är under förhandling mellan Arriva och SL. Arriva kommenterar inte situationen.

I slutet av oktober deklarerade Stockholms trafiklandstingsråd Christer G Wennerholm (M) att landstinget ”skyndsamt kräver in de vitesbelopp av Arriva som följer avtalet”. Några pengar har dock inte kommit in och Wennerholm har tystnat i frågan.

Arriva ägs av de tyska statsbanorna, Deutsche Bahn.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)