Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Eget bussbolag nästa för Dalatrafik?

DalatrafikbussNästa steg i den stora upphandlingskonflikten i Dalarna kan bli att Dalatrafik väcker liv i sitt egna gamla bussföretag Dalabuss. Bolaget finns kvar sedan Dalatrafik en gång körde busstrafik i egen regi men är vilande sedan år 2008. Företaget äger dock idag inga bussar eller har någon personal anställd enligt Dalarnas Tidningar.

Till tidningen säger Region Dalarnas styrelseordförande Leif Nilsson (S) att regionen nu är lamslagen av den juridiska processen kring upphandlingen.

Nyligen fattade förvaltningsrätten i Falun ett interimistiskt beslut om att stoppa den direktupphandling av trafiken som Dalatrafik hade inlett för att försöka rädda busstrafiken i länet från halvårsskiftet i år. Domstolens beslut fattades i väntan på att förvaltningsrätten slutgiltigt ska ta ställning till frågan om direktupphandling.

Leif Johansson menar i Dalarnas Tidningar att rätten att överklaga upphandlingar ”hotar demokratin” och pekar på att Dalatrafik i den aktuella upphandlingen hade satt upp miljömål som i sin tur kräver långa trafikavtal för att bussföretagen ska vara beredda att göra nödvändiga investeringar.

– Hade vi fått igenom en direktupphandling hade det bara blivit korta avtal och då kan vi inte nå de politiska mål som vi satt upp.Egen regi har vi inte diskuterat, men det kan antagligen bli aktuellt om vi inte får igenom vårt överklagande. Eftersom det är ett juridiskt spel så är vi bakbundna tills domstolen fattar sina beslut, säger Johansson till tidningen.

Han klagar också över att även på andra områden har ”stora bolag satt i system med att utnyttja upphandlingslagarna mot politikens intressen”.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)