Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lånecyklar ska locka till bussen

Bussen får draghjälp av cykeln i Karlstad. Foto: Zippystyle/Wikimedia Commons.

Bussen får draghjälp av cykeln i Karlstad. Foto: Zippystyle/Wikimedia Commons.

För att locka bilister att ta bussen till och från jobbet ska man i Karlstad satsa på cyklar. Lånecyklar är nämligen ett nytt inslag i Pendla Grönt – ett projekt som drivs av Karlstads kommun och Länsstyrelsen i Värmland. Tanken är att minst 80 inbitna bilåkare ska byta bilen mot cykel, buss eller tåg till jobbet.

Pendla Grönt handlar om att ge goda förutsättningar för bilpendlare att ställa om sina resvanor till en mer klimatsmart arbetspendling.

Cyklar ska finnas att låna i centrala Karlstad för projektets deltagare. Tanken är att pendlaren vid ankomsten på morgonen snabbt ska kunna byta till en cykel och cykla den återstående sträckan till arbetsplatsen. Syftet är att skapa bättre dörr-till-dörr-lösningar för pendlaren.

– Till en början kommer vi att fokusera på pendlare i Karlstad med kranskommuner som jobbar i Karlstad, men vi hoppas att kunna sprida konceptet till andra delar av länet, säger Jörgen Persson, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen.

Vägtrafiken står för 40 procent av Värmlands klimatpåverkan och en stor del av trafiken utgörs av pendling till och från arbetet.

– Pendling till och från arbetet är ofta den typ av bilresor som är minst uppskattade. Därmed har vi chans att åstadkomma en verklig minskning av biltrafiken utan att det upplevs som en uppoffring av bilisterna, säger Jörgen Persson.

Länsstyrelsen Värmland har fått 1,5 miljoner kronor av Energimyndigheten till projektet. Dessutom är Karlstads kommun, Karlstadsbuss, Värmlandstrafik och arbetskooperativet Brillianten med i projektet.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)