Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina stämmer nordnorsk trafikhuvudman

Tromsö centrum. Foto: Yngve Olsen Sæbbe.

Tromsö centrum. Foto: Yngve Olsen Sæbbe.

Bussoperatören Nobina hotar att stämma Troms fylkestrafikk i Nordnorge på 19 miljoner norska kronor till följd av problem med hybridbussarna i stadstrafiken i Tromsö. Troms fylkestrafikk är huvudman för kollektivtrafiken i Troms fylke, dvs det klän där Tromsö ligger. Troms fylkestrafikk tillbakavisar kraven från Nobina.

I den upphandling av stadsbusstrafiken i Tromsö som gjordes för några år sedan och som vanns av Nobina krävde Trom fylkestrafikk att hybridbussar skulle användas.

Nobina investerade i 32 hybridbussar från Volvo men två vintrar i rad fick man stora problem med bussarna på de backiga gatorna och vägarna i den nordnorska staden. Bussarna fick stora problem med framkomligheten och Nobina menar att busstypen är olämplig för trafiken i Tromsö. Eftersom Troms fylkestrafikk ställde krav på hybridbussar måste huvudmannen också stå för de merkostnader som följt, menar Nobina.

Den norska tidningen VG kunde förra vintern visa två dramatiska videor på hur hybridbussar okontrollerat glider långa sträckor nedför backar i Tromsö. Båda videorna inleds med reklamfilm.

Den ena videon visar hur en av hybridbussarna helt okontrollerat glider nerför en backe i 60 meter.

Den andra videon visar hur en annan av hybridbussarna okontrolllerat glider på tvären i en backe och kolliderar med en annan buss. Videon visar också hur passagerarna flyr från den andra bussen.

Problemen med hybridbussarna har bland annat lett till inställda turer och förseningar anser Nobina. Företaget vill inte betala viten för detta.

– Nobina vidhåller att Troms fylkestrafikk har att ta den ekonomiska risken för brister som beror på uppdragsgivaren själv. Det förefaller som om Troms fylkestrafikk inte vill ta ansvar för de utmaningar som hybridbussarna har skapat för Nobina, heter det i stämningsansökan från Nobina, skriver iTromso.no.

Troms fylkestrafikk tillbakavisar kraven.

– Vi tillbakavisade samma krav i september. Vi anser att Nobina inte har någon grund för sina krav och inte kommer med några nya argument, säger Kurt Bones, vd för Troms fylkestrafikk.

I Nobinas krav ingår också skador på boggiebussar som man anser beror på åtgärder (eller brist på sådana) från Troms fylkestrafikk.

Efter två vintrar med krånglande hybridbussar erbjöd sig Nobina att utan kostnad för Troms fylkestrafikk byta ut samtliga hybridbussar i Tromsö mot konventionella stadsbussar. Det sa Troms fylkestrafikk nej till.

Nobinas tanke var att flytta hybridbussarna till Sundsvall, men där investerar Nobina nu i helt nya hybridbussar för stadstrafiken.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)