Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina tar fajt för fler kameror

Nobina vill ha fler övervakningskameror på regionbussar i Skåne. Foto: Ulo Maasing.

Nobina vill ha fler övervakningskameror på regionbussar i Skåne. Foto: Ulo Maasing.

Bussoperatören Nobina kämpar vidare för att få installera övervakningskameror på bussar på tio regionala linjer i sydvästra Skåne. Nobina har ansökt om att få sätta in fem kameror i varje buss, men har fått nej av länsstyrelsen som bara vill godkänna en kamera vid förarplatsen.

Länsstyrelsen anser att alltför många passagerare annars blir övervakade och att Nobina inte har visat att det finns behov av kameraövervakning av hela bussen.

Men Nobina står på sig och vill ha tillstånd till övervakning av hela bussen, helst hela dygnet men i alla händelser mellan klockan 20 och 06.

Nobina pekar på att polisen med hjälp av kamerorna har lyckats lösa ett 30-tal brott som har be3gåtts på stadsbussarna i Malmö och man framhåller också att förarnas skyddsombud önskar få till stånd en kameraövervakning.

Man lyfter också fram att övervakningen även skulle förebygga stölder av säkerhetsutrustning på bussarna. I fjol stals exempelvis hundratals nödhammare på de aktuella busslinjerna.

Taggat som: , ,

3 kommentarer »

 1. Man häpnas utav länsstyrelsens resonemang. Vem skyddar man egentligen med detta tänk. Hur vore det om man har glasklara regler när man vill titta på det inspelade materialet. Först att saken är polisanmäld och att vid uppspelning alltid representant från firman, facket och polis är med. Den ende som är orolig för övervaknings kameror är ju den som inte har rent mjöl i påsen.

  • Om bara polisen kommer åt att se det som filmas i bussarna är väl allt i sin ordning och ett flertal kameror kan monteras!!!
   Sen med en massa kameror kan företaget få billigare premiär på försäkringen… Nackdelar?
   -Nej!!!

 2. Om bara polisen har access att se det som filmas i bussarna är väl allt i sin ordning och ett flertal kameror kan monteras???
  Dessutom kan företaget få lägre försäkringspremie… Nackdelar?
  -Nej!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)