Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Domstol stoppar bussterminal vid Slussen i Stockholm

Stannar på papperet. Så här var det tänkt att entrén till den jättelika bussterminalen i Katarinaberget i Stockholm skulle se ut. Nu har planerna definitivt stoppats. Illustration: Foster + Partners och Berg Arkitektkontor.

Stannar på papperet. Så här var det tänkt att entrén till den jättelika bussterminalen i Katarinaberget i Stockholm skulle se ut. Nu har planerna definitivt stoppats. Illustration: Foster + Partners och Berg Arkitektkontor.

Mark- och miljööverdomstolen stoppar nu planerna på en stor bussterminal i Katarinaberget vid Slussen i Stockholm. I december i fjol upphävde Nacka Tingsrätt Stockholms stads detaljplan för bussterminalen. Stockholms stad överklagade men på måndagen beslutade Mark- och miljööverdomstolen att inte pröva ärendet. Det innebär att Nacka Tingsrätts dom står fast. Mark- och miljööverdomstolens beslut går inte att överklaga.

Därmed är planerna på bussterminalen definitivt stoppade. Samtidigt innebär domen ett ordentligt avbräck för  Stockholms stads planer på att bygga nya Slussen.

Det var i juni 2012 som Stockholms stad antog detaljplanen för den jättelika bussterminalen vid Slussen. Planen överklagades och innan julen 2013 meddelade Nacka Tingsrätt, som också är mark- och miljödomstol, att allt inte hade gått rätt till när staden tog fram detaljplanen.

Domstolen ansåg bland annat att den ekonomiska redovisningen var bristfällig. Inte heller hade Stockholms stad fullgjort sina skyldigheter när det gäller dialog med kommunens invånare. Staden överklagade domen, men har nu alltså nekats prövningstillstånd.

Det stoppade terminalbygget innebär att det saknas en lösning för busstrafiken från Stockholm till Nacka och Värmdö. Det finns nu bara en provisorisk plats för bussarna vid Katarinahissen.

Det innebär att det hett omdebatterade Slussenbygget nu går en oklar framtid till mötes.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)