Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flirtiga bussar gav europeiskt mobilitetspris

Flirtvänlighet ombord prisbelönades. Foto: Ulo Maasing.

Flirtvänlighet ombord prisbelönades. Foto: Ulo Maasing.

Snabbdejting på stadsbussen bidrog till att Östersund på tisdagen tilldelades andrapriset i European mobility week award i Bryssel på tisdagskvällen. Östersund var en av tre städer som gick till final i tävlingen som arrangerades av den europeiska mobilitetsveckan, European Mobility Week, i september. Temat för årets mobilitetsvecka var Love is in the air.

Närmare 2000 städer deltog i den EU-stödda mobilitetskampanjen. Ett trettiotal deltog i tävlingen och skickade in sina bidrag och Östersund kom tvåa.

Vann gjorde Ljubljana i Slovenien som hade engagerat 29 grundskolor och 16 daghem i mer än 250 olika evenemang som syftade till att öka barnens medvetenhet om luftkvalitet och säkra resor. En av stadens centrala boulevarder förvandlades också till gågata efter evenemanget ”I stan utan min bil” som är temat för den europeiska mobilitetsveckan.

Östersund fick inte andrapriset bara för att man gjorde det möjligt med snabbdejting på stadsbussarna. Man förbättrade också sin reseplanerare så att den visar olika resvägar och resmöjligheter, samtidigt som dn ger information om kostnader, utsläpp och förbrukade kalorier när man färdas mellan två platser med olika färdmedel.

I Östersunds satsning ingick också hållbara transpoerter för brudpar till och från vigselceremonin.

På tredje plats kom Budapest som öppnade en ny tunnelbanelinje och köpte 150 miljövänliga bussar. Under mobilitetsveckan erbjöds dessutom cyklister och resenärer i kollektivtrafiken gratis frukost och böcker att läsa under resan.

– Att vara finalist, en av de tre bästa städerna i Europa av nästan 2 000 deltagare, känns otroligt bra. Oavsett vår placering så är vi redan vinnare, med tanke på den breda samverkan med 58 partners som tillsammans med Östersund arrangerade veckan, och med tanke på alla besökare som kom på de aktiviteter vi ordnade, säger Mona Modin Tjulin, ordförande i miljö- och samhällsnämnden. i Östersund.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)