Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Brett samarbete om direktbussar till arbetsplatser

Skånetrafiken och Lunds kommun satsar på samarbete med företag för att locka bilister att välja bussen. Foto: Karl-Johan Hjertström.

Skånetrafiken och Lunds kommun satsar på samarbete med företag för att locka bilister att välja bussen. Foto: Karl-Johan Hjertström.

Skånetrafiken och Lunds kommun inleder nu ett samarbete med flera företag i Lund för att locka fler att välja buss istället för bil när de reser till och från jobbet. Den 5 maj startar man trafik med två nya direktbusslinjer från Bjärred (linje 136) respektive Staffanstorp (linje 158) med direkt körväg till företagen SonyMobile och Axis i norra Lund.

Direktbussarna är ett testprojekt och erbjuder en attraktiv resmöjlighet med kollektivtrafik på en sträcka där många idag bilpendlar. Resenärerna får en tur strax efter rusningstid på morgonen, vilket passar de som har en flexibel arbetstid.

–  Resan går lika snabbt som med bilen och bussen stannar utanför arbetsplatsen. Det här är ett nytt koncept som vi tror kan få bilisterna att upptäcka kollektivtrafiken även vid andra tillfällen, säger Jonathan Pershav, affärsutvecklare på Skånetrafiken.

Företagen har själva rekryterat anställda till att testa de nya direktbussarna. Kriterierna var att man idag reser med bil och att man kunde tänka sig att istället resa kollektivt med Jojo Period-kort, som man själv bekostar. En tidig intresseundersökning gav positiv respons.

– Intresset har varit mycket stort och många har spontant uttryckt sin uppskattning för initiativet från Skånetrafiken och Lunds kommun, säger SonyMobiles hållbarhetsdirektör Per Hökfelt.

Direktbussarna har kommit till i ett nära samarbete med Lunds kommun och företagen; SonyMobile, och Axis. Projektet kom till genom ett gemensamt fokus på mobilitetsfrågor och hållbarhet.

– Projektet är en win-win-situation för alla parter. Om vi samarbetar i dessa frågor har varje aktör större chans att driva utvecklingen framåt, säger Ylva S Åqvist, Lunds Kommun.

De två busslinjerna införs på prov under 6 månader, för att sedan utvärderas.

– Blir det lyckat hoppas vi kunna utveckla det här vidare, med fler turer på linjerna och mer dialog med företag som vill gynna hållbart resande, säger Jonathan Pershav.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)