Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Riksdagsledamöter: ”Skärp lagen för att stoppa smuggelbussar”

Andreas-Norlen

Riksdagsledamoten Andreas Norlén (M) och hans riksdagskollega…

Två moderata riksdagsledamöter från Östergötland, Andreas Norlén och Finn Bengtsson, kräver i en debattartikel i Östgöta Correspondenten att lagstiftningen skärps för att stoppa alkoholsmugglingen med buss till Sverige. ”Det ska inte vara riskfritt att köra smugglingsbussar till Sverige”, skriver de båda riksdagsledamöterna. På onsdagen arrangerar de ett seminarium om problemen i riksdagen.

– Vi måste ta problemet på allvar och vidta både politiska och rättsliga åtgärder, skriver de båda riksdagsledamöterna.

…Finn Bengtsson (M) kräver hårdare tag mot smuggelbussarna. Foto: Riksdagen.

…Finn Bengtsson (M) kräver hårdare tag mot smuggelbussarna. Foto: Riksdagen.

– Spritsmugglingen sker i stor skala och organiseras av några oseriösa bussföretag. Bussarna är som rullande systembolag. Av nyliga beslag att döma kan ett par busslaster innehålla så mycket som 20 ton alkoholhaltiga drycker, och man räknar med att cirka 20 sådana olagliga busslaster anländer till Östergötland varje vecka, heter det i debattartikeln.

Norlén och Bengtsson kräver att lagstiftningen ses över.

– Bussförarna och bussbolaget kan i dagsläget avsäga sig allt ansvar för införseln av alkoholen och skylla på passagerarna, trots att de förra sannolikt tjänar grova pengar på sprittrafiken. Därför bör det straffrättsligt och/eller skatterättsligt skapas ett skärpt ansvar för dessa aktörer, skriver de båda moderaterna.

– Spritsmugglingen tar inte slut vid Östergötlands gränser och därför bör operation Bus stop, som polisen i Östergötland framgångsrikt bedrivit, gå på export till polisen i hela Sverige.

Det seminarium om problemen som de båda riksdagsledamöterna arrangerar på onsdagen är tänkt att resultera i en rapport som ska lämnas över till justitieminister Beatrice Ask och folkhälsominister Maria Larsson.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)