Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussbolag får böta för glykolutsläpp

Gamla Uppsala Buss får böta 100 000 kronor för ett glykolutsläpp för några vintrar sedan. Arkivbild: Ulo Maasing.

Gamla Uppsala Buss får böta 100 000 kronor för ett glykolutsläpp för några vintrar sedan. Arkivbild: Ulo Maasing.

Gamla Uppsala Buss, som huvudsakligen kör stadsbusstrafiken i Uppsala, har fått ett föreläggande att betala 100 000 kronor i företagsbot. Anledningen är att företaget i november 2011 släppte ut 2600 liter utspädd glykol vid sin depå på Kungsgatan i Uppsala.

Enligt strafföreläggandet har företaget inte haft tillräckliga rutiner för kontroll och tillsyn av utrustningen för påfyllning av glykol. Dessutom saknades en nivåvakt.

– Det var väl bra med en knäpp på näsan efter det som hände. Kanske var lite i dyraste laget, men vi kommer inte att överklaga. Det var en teknisk detalj som gjorde att glykolen rann ner i en dagvattenbrunn och vidare till reningsverket, säger företagets vd Claes-Göran Alm till Sveriges Televisions regionala nyhetsprogram ABC.

Gamla Uppsala Buss ägdes tidigare av Uppsala kommun, men sedan januari 2012 ägs bolaget av Landstinget i Uppsala län.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Etylenglykol är visserligen giftigt, men bara om man äter det i koncentrerad form. Det är lite märkligt att man får böter för att man släpper ut, visserligen 2.6 kubikmeter, men ändå vattenlöslig etylenglykol i avloppet i misstag. Avloppsvolymen är oändligt mycket större. Etylenglykolen späds och kraftigt utspädd etylenglykol kan väl bakterierna i avloppsreningens äta upp? Det blir väl biogas och koldioxid av det? Eller VET man att etylenglykolen kom ut ur reningsverket och hamnade i vattendrag, etc?

    Förr på 1970-talet deponerades enorma mängder mycket giftiga och svårnedbrytbara ämnen i marken bl.a. i Teckomatorp. Även Astra deponerade fat med kemikalier som rostade och det blev läckage ut i marken. Det var naturligtvis fel. i synnerhet när stat och kommun fick stå för kostnaderna i Teckomatorp.Men att kalla minsta utsläpp av vilken kemikalie som helst, snart även av vatten, för ”miljöbrott” och bötfälla, är orimligt åt andra hållet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)