Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busslinjer i Karlstad blir elektriska

De tre centrumlinjerna i Karlstad ska från i höst köras med helt nya eldrivna bussar.

De tre centrumlinjerna i Karlstad ska från i höst köras med helt nya eldrivna bussar.

Tre av Karlstadsbuss´ linjer i centrala Karlstad kommer i höst att bli elektriska. Det är de tre centrumlinjerna, busslinjer med ”Mjuka Linjen”-karaktär där de konventionella bussarna ska bytas ut mot nya, helt eldrivna bussar. ”Det här gynnar både resenärer och miljö”, säger Bengt Åström, vd på Förenade Buss i Värmland som kör stadstrafiken i Karlstad på uppdrag av Karlstadsbuss.

Karlstadsbuss är huvudman för kollektivtrafiken i Karlstad.

– Vi behöver inte fullstora bussar där, och när vi i höst sätter in nya, mindre bussar i trafiken på de tre linjerna känns det helt naturligt att satsa på tysta, utsläppsfria elbussar, säger Robert Sahlberg, affärsutvecklingsansvarig på Karlstadsbuss till bussmagasinet.se.

Det är Förenade Buss som ska äga och även svara för underhållet av bussarna.

Till en början kommer Förenade Buss att köpa in tre elbussar, en för varje centrumlinje. Bengt Åström avböjer att avslöja vilken tillverkare som kommer att få leverera bussarna med hänvisning till att diskussioner alltjämt pågår.

Idag trafikeras de tre centrumlinjerna med normalstora bussar, men i framtiden ska det bli något mindre midibussar.

– Vår ambition är att komma igång med elbusstrafiken under hösten, uppger Bengt Åström för bussmagasinet.se.

– Det här känns väldigt kul. Det är en satsning som gynnar både resenärer och miljö. I början blir det konduktiv laddning av bussarna, alltså via en elkabel, men i framtiden kan det mycket väl bli aktuellt med induktiv, alltså kontaktlös laddning.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att få allt mer el i stadsbusstrafiken framöver, säger Bengt Åström.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)