Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Göteborgsförare protesterar mot försäljning av bussbolag

En hybridbuss i Göteborg med GS Buss som operatör. Foto: Ulo Maasing.

En hybridbuss i Göteborg med GS Buss som operatör. Foto: Ulo Maasing.

Bussförare vid Göteborgs Spårvägars dotterbolag GS Buss är upprörda över planerna på att ägandet av Göteborgs Spårvägar ska föras över från staden till Västra Götalandsregionen. I samband med det skulle dotterbolagen, främst GS Buss, säljas ut.

– En försäljning av bussverksamheten skulle innebära sämre villkor för oss anställda, minskad konkurrens vid upphandlingarna av busstrafik och dyrare kollektivtrafik, säger Anders Ljung, bussförare på GS Buss och talesman för de protesterande till Göteborgs-Posten.

Huvudskälet till att föra över Göteborgs Spårvägar till Västtrafik är att slippa upphandla spårvägstrafiken i Göteborg i konkurrens.

Numera ägs Västtrafik av regionen, och om man för över ägandet av spårvägen från staden till regionen kan spårvägstrafiken också i framtiden bedrivas i egen regi, utan att behöva utsättas för konkurrens. I proncip skulle då också den busstrafik som GS Buss kör idag slippa utsättas för konkurrens.

Ägarna har tidigare två gånger försökt sälja GS Buss utan att lyckas. Anledningen var bland annat att bussföretaget gick med stora förluster, inte minst därför att man hade dumpat priserna i upphandlingar.

Nu har de dåliga trafikavtalen löpt ut och GS Buss har förbättrat sitt resultat, även om verksamheten fortfarande visar illröda siffror. Rörelseresultatet år 2011 var ett minus på 61 miljoner, i fjol var det ”bara”  minus 22,3 miljoner kronor.

Tidigast den 21 maj kommer frågan att behandlas av kommunstyrelsen i Göteborg, vilket innebär att den kan komma upp i kommunfullmäktige tidigast i juni.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)