Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nettbuss och Keolis skapar dansk bussjätte

Nettbuss Danmark och Keolisägda City-Trafik går samman i Danmark. Idag är man stora i bland annat Köpenhamnsområdet. Foto: Leif Jørgensen/Wikimedia Commons.

Nettbuss Danmark och Keolisägda City-Trafik går samman i Danmark. Idag är man stora i bland annat Köpenhamnsområdet. Foto: Leif Jørgensen/Wikimedia Commons.

Statliga norska Nettbuss danska dotterbolag och franska transportjätten Keolis går samman i Danmark. Därmed bildar de båda företagen Danmarks klart näst största bussföretag. Endast Arriva är större. Företagen har kommit överens om en fusion som ska vara genomförd till halvårsskiftet. Smgåendet sker genom att Keolisägda City-Trafik A/S och Nettbuss Danmark fusioneras i ett joint venture. Det nya företaget får namnet Keolis och kommer att få mer än 1500 medarbetare och 450 bussar.

Bakom den nya danska bussjätten står två stora, statliga järnvägsföretag, dels norska NSB, dels franska SNCF.

Det ”nya” Keolis i Danmark kommer till 75 procent att ägas av Keolis och 25 procent av Nettbuss. Företaget har idag en marknadsandel på 13 procent, men man uttrycker en klar ambition att växa. Idag finns man i Köpenhamnsområdet, övriga Själland samt på mellersta och norra Jylland.

– Med samgåendet skapar vi enligt vår mening Danmarks starkaste bussföretag, ett företag med hög kundnöjdhet, både hos dem som sitter i våra bussar och bland trafikhuvudmännen i Danmark, säger Michael Brandt-Nielsen som blir det nya samverkansbolagets vd.

Idag är han vd för City-Trafik A/S.

Vice vd i det nya bolaget blir Peter Lanng Nielsen, idag vd för Nettbuss Danmark.

City-Trafik A/S grundades 1990 och togs över av Keolis år 2007. Företaget omsätter idag cirka 500 miljoner danska kronor om året och har mer än 800 medarbetare. Moderföretag är franska Keolis, som till 70 procent ägs av de franska statsjärnvägarna SNCF.

Nettbuss har funnits på den danska marknaden sedan 2006 där man omsätter ca 340 miljoner danska kronor om året och har mer än 500 medarbetare. Företaget ägs av Nettbuss AS i Norge som i sin tur ägs av Norske Statsbaner.

Såväl Keolis som Nettbuss är verksamma även i Sverige.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)