Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Premiärdags för MalmöExpressen

Premiären för MalmöExpressen närmar sig. Foto: Ulo Maasing.

Premiären för MalmöExpressen närmar sig. Foto: Ulo Maasing.

Premiären för Sveriges första riktiga superbusslinje, MalmöExpressen, rycker allt närmare. På söndag startar trafiken på sträckan Stenkällan – Centralen – Västra Hamnen i Malmö.Men redan dagen innan bjuds alla intresserade på invigningsfest.

Premiärkalaset börjar i de båda stadsdelar som är linjens ändstationer och kulminerar i centrala Malmö. Klockan 10 – 12 på lördag äger premiärkalaset rum dels på på Rosens röda matta i Rosengård och dels på hållplatsen Fullriggaren i Västra hamnen.

Sedan fortsätter jippot på Stortorget i Malmö kl 12 – 14.

Själva trafiken börjar tidigt söndag morgon, samtidigt som stadsbussarna i Malmö går över till sommartidtabell.

Sträckan som MalmöExpressen ska köra är nu slutbesiktigad och klar, bussarna görs startklara på Nobinas depå (de får informationsskärmar mm installerade) och den 1 juni kl. 05.49 går den första bussen från Stenkällan och kl. 05.59 den första från Fullriggaren i Västra hamnen.

– Det har varit mycket stök och bök under byggtiden, men nu är linjesträckningen och Amiralsgatan klar. Det återstår bara att finjustera signalsystemet, som ska ge MalmöExpressen prioritet i korsningar. Det görs under sommaren, säger Per Wisenborn, Malmö stads projektledare.

– Äntligen får vi börja köra MalmöExpressen på riktigt. Det ska bli kul att se hur Malmöborna och resenärerna på ”gamla” linje 5 och 8 kommer att ta emot det här nya sättet att resa. På MalmöExpressen får man ju gå ombord i vilken dörr som helst, och man ska själv köpa själv biljett med sitt Jojo-kort, säger Björn Wedeby, projektledare på Skånetrafiken.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)