Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turismen till Berlin ökar i rekordfart – Stockholm under snittet

Katedralen i Berlin och floden Spree. Turismen till Berlin ökar snabbare än till någon annan stad i Europa. Foto: Ulo Maasing.

Katedralen i Berlin och floden Spree. Turismen till Berlin ökar snabbare än till någon annan stad i Europa. Foto: Ulo Maasing.

Berlin är den stad i Europa som har den absolut snabbaste ökningen av turismen, medan Stockholm ökar mindre än genomsnittet i Europa. Det framgår av en rapport från European Cities Marketing Benchmarking (ECM) som jämför utvecklingen i 115 städer i Europa.

Generellt ger rapporten en positiv bild av utvecklingen. Totalt ökade antalet övernattningar av besökare i Europas städer i fjol med 3,5 procent. Stockholm ligger dock sämre till än genomsnittet av städerna med en ökning på 2,3 procent.

Den snabbaste ökningen av turismen har Berlin med en ökning av övernattningarna på imponerande 8,2 procent från 2012 till 2013. Den tyska huvudstaden är nu trea i Europa när det gäller turismen med bara London och Paris före sig i tabellen. Stockholm ligger på trettonde plats men klart före övriga nordiska huvudstäder som inte ens kvalar in på topp 15-listan.

ECM:s siffror visar också att det är huvudstäderna och några storstäder därutöver som är motorn i besöksnäringen i Europa.

Här är topplistan på de femton ledande städerna i Europa när det gäller turism, mätt i antal övernattningar. I siffran ingår såväl utländska som inhemska övernattningar.

Källa: European Cities Marketing Benchmarking.

Källa: European Cities Marketing Benchmarking.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)