Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer elbuss i Stockholm

Eurabus 2.0 – ny i Sverige. Bild: Eurabus.

Eurabus 2.0 – ny i Sverige. Bild: Eurabus.

Adelsö Buss på Mälaröarna fördubblar i ett slag antalet batteribussar i trafik i Storstockholm. På måndagskvällen tar man emot sin andra elbuss från Eurabus i Tyskland. Den första körs sedan i våras i trafik mellan Solna Centrum och Hagalunds industriområde i Solna på Storstockholms första moderna elbusslinje.

Johnny Bryggman, ägare till Adelsö Buss, vill inte idag avslöja hur den andra batteribussen i hans vagnpark ska användas, mer än att den fram till valet kommer att bli något av en rullande valstuga åt miljöpartiet i Storstockholm.

Omedelbart efter ankomsten på måndagskvällen ska den röda bussen folieras grön och strajpas för att sedan användas av miljöpartiet inför valet i september.

Bussen, Eurabus 2.0, är av en nyare generation än den elbuss som företaget kör i Solna på uppdrag av fastighetsbolaget Humlegården.

Enligt tillverkaren är räckvidden efter fem timmars långsam laddning i depå 250 kilometer. Flera, snabbare laddningsalternativ finns och om operatören önskar en längre räckvidd kan laddningen kompletteras med snabbladdning under trafikdygnet.

Eurabus 2.0 är en stadsbuss med låggolv, tolv meter lång och med två dörrar. Nettovikten med batterier är cirka 12 500 kilo.

Eurabus, med högkvarter i Berlin, satsar nu också på att lansera en batteridriven ledbuss, Eurabus 2.0-600 GL, som vi här kan presentera de första bilderna av.

Bussen är 18 meter lång, har en nettovikt på 18 ton och en bruttovikt på 28 ton. Batterikapaciteten uppgår till 564 kWh och räckvidden med fulladdade batterier är 250 kilometer.

Den första ledbussen sätts i provtrafik i Tyskland i september.

Tyska Eurabus lanserar senare i år en 18-meters, batteridriven ledbuss. Foto: Eurabus.

Tyska Eurabus lanserar senare i år en 18-meters, batteridriven ledbuss. Foto: Eurabus.

Den nya ledbussen ska gå i testtrafik i Tyskland i september. Bild: Eurabus.

Den nya ledbussen ska gå i testtrafik i Tyskland i september. Bild: Eurabus.

 

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)