Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu ska busskuren grönska

Uppsala satsar på grönskande väderskydd, men Malmö var först ut med ett sådant. Foto: JCDecaux Sverige.

Uppsala satsar på grönskande väderskydd, men Malmö var först ut med ett sådant. Foto: JCDecaux Sverige.

Nu ska ett antal busshållplatser i Uppsala börja grönska. På fredagen invigs den första busskuren i staden med levande växtlighet på taket. På sikt kan bortåt 30 busshållplatser i staden komma att prydas med gröna tak.

Det är Uppsala kommun som satsar på så kallade sedumtak i samarbete med JCDecaux Sverige.

Sedumtak, även kallade gröna tak, har levande växter som takbeläggning. Det är miljövänligt på flera sätt, framhåller man från kommunen. Sedumtak tar upp regnvatten och kan minska risken för översvämning vid plötsliga skyfall, binder föroreningar i luften och kan bidra till biologisk mångfald. Samtidigt har det en vacker karaktär och bidrar på så sätt till en mer trivsam stad.

– Genom att lägga sedumtak på väderskydd tar vi ytterligare ett steg i vår strävan mot klimatneutralitet. Satsningen är ett bra exempel på hur näringsliv och kommunen kan samarbeta för att utveckla vårt samhälle i en allt positivare riktning, säger Stefan Hanna (C), gatu- och samhällsmiljönämndens ordförande.

Sedumtaken på busskurer ingår i ett samarbetsavtal mellan Uppsala kommun och JCDecaux Sverige AB. På sikt kan upp emot 30 busskurer i Uppsala komma att prydas med gröna tak, enligt planerna. Sedumtaken är reklamfinansierade och bekostas därför inte med skattemedel. Placeringen sker i samverkan med kollektivtrafikmyndigheten.

Malmö var först i Norden med busskurer med sedumtak. I oktober förra året invigdes med viss pompa och ståt ett grönskande väderskydd på Gustav Adolfs Torg i Skånemetropolen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)