Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fyra av tio svenska bussar utländska – var tredje buss statlig eller kommunal

Mer än 40 procent av de svenska bussarna ägs av utlandsägda företag, exempelvis halvstatliga Veolia. Foto: Ulo Maasing.

Mer än 40 procent av de svenska bussarna ägs av utlandsägda företag, exempelvis halvstatliga Veolia. Foto: Ulo Maasing.

Nästan varannan buss i Sverige ägs av ett utlandsägt företag. Ofta av ett statligt, utlandsägt företag. Det framgår av den statistikrapport om bussnäringen som Sveriges Bussföretag presenterade på onsdagen, Statistik om bussbranschen 2014. Av alla bussar i landet ägs nämligen 43 procent av utlandsägda företag.

Det innebär i absoluta tal att 6031 av landets 14 030 bussar (februari 2013) i slutändan är utländska. Störst av dessa är Nobina med kanadensiska ägare och med 2192 bussar. Det är också det enda av de utlandsägda bussföretagen som är helt privat.

Keolis Sverige kommer på andra plats med 1651 bussar. Företaget är statligt med franska ägare. Arriva Sverige har 786 bussar och har statliga tyska ägare. Veolia Transport med 772 bussar är franskt och halvstatligt, medan Nettbuss Sverige har 630 bussar och har den norska staten som ägare.

Det statliga flygplatsbolaget Swedavia är minst bland de offentligt ägda bussföretagen. Här är en av Swedavias hybridbussar på Arlanda. Foto: Ulo MAasing.

Det statliga flygplatsbolaget Swedavia är minst bland de offentligt ägda bussföretagen. Här är en av Swedavias hybridbussar på Arlanda. Foto: Ulo MAasing.

Var tredje buss i Sverige, 4619 bussar, har offentliga ägare. Störst är de fyra utlandsägda statliga eller halvstatliga företagen. Först på femte plats kommer det största kommunala bussföretaget, Västerås Lokaltrafik, som med sina 177 bussar är en liten aktör i jämförelse med de statliga utlandsägda bussbolagen.

Sedan följer sex kommunala företag: Gamla Uppsala Buss (176 bussar), Skelleftebuss (120 bussar), Uddevalla Omnibus (86 bussar), GS Buss (76 bussar), Luleå Lokaltrafik (63 bussar) och Borås Lokaltrafik (61 bussar)

Minstingen blad de offentligt ägda bussföretagen är det statliga flygplatsbolaget Swedavia med 21 bussar.

Taggat som: , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)