Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dyrt att slippa svettas på bussen

Idag har ungefär hälten av bussarna i SL-trafik AC. Foto: Ulo Maasing.

Idag har ungefär hälten av bussarna i SL-trafik AC. Foto: Ulo Maasing.

Att snabbt åtgärda problemet med varma bussar skulle medföra höga kostnader, bland annat för att eftermontering av klimatsystem är betydligt dyrare än installation i nytillverkade bussar. Det konstaterar trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting i en rapport där man följt upp den varma sommaren och hur temperaturen i kollektivtrafiken har varit.

Rapporten konstaterar att under perioder med hög utetemperatur får ett antal bussar i SL-trafiken obehagligt hög innetemperatur.

I juli gick det så långt att man på flera knutpunkter för busstrafiken i Storstockholm delade ut vattenflaskor till resenärerna på trafikförvaltningens bekostnad.

Nu planerar trafikförvaltningen, dvs Storstockholms Lokaltrafik (SL), att e över sina upphandlingskrav när det gäller klimatet inne i bussarna. Klimatsystem, AC, finns idag på ungefär hälften av bussarna i SL-trafiken, 1192 av 2270 bussar. Norrort och Nacka/Värmdö är de avtalsområden som har högst andel bussar med AC, kring 90 %.

Men även om SL idag skärper kraven på AC i bussarna kommer det att ta tid innan reenärerna får full glädje av det. Trafikavtalens längd är kring 10 år och bussarna får idag bli upp till 16 år gamla.

I juli tog SL:s kundtjänst emot 330 klagomål för busstrafiken under kategorin ”Bekvämlighet/Värme/Ventilation”. Det var knappt tio procent av det totala antalet klagomål. I förhållande till den trafik som utförs i avtalsområdena har det högsta antalet kommit in från resenärer i avtalsområde Norrort, Solna/Sundbyberg och Sollentuna.

Trots att dessa områden har en hög andel med bussar med AC har klagomålen där  alltså varit många. En möjlig förklaring kan handla om i vilken grad AC-systemen förväntas fungera och faktiskt fungerar, anser man på trafikförvaltningen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)