Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Riksdagsförslag(M): Tillåt 24-metersbussar utan byråkrati

Det bör bli enklare att sätta 24-metersbussar à la MalmöExpressen i trafik, föreslår Lotta Finstorp(M). Foto: Ulo Maasing.

Det bör bli enklare att sätta 24-metersbussar à la MalmöExpressen i trafik, föreslår Lotta Finstorp(M). Foto: Ulo Maasing.

Det bör bli tillåtet med ledbussar på upp till 24 meter utan särskilt tillstånd från Transportstyrelsen. Det föreslår den moderata riksdagsledamoten Lotta Finstorp i en riksdagsmotion. Där pekar hon på att det runt om i Sverige planeras för bussystem med hög kapacitet, superbussar eller BRT.

Visserligen kan, skriver Lotta Finstorp, Transportstyrelsen efter ansökan bevilja tillstånd för bussar som är längre än 18,75 meter genom att utfärda en särskild föreskrift. Men det är en tidskrävande procedur och handläggningstiden uppgår till närmare ett år.

Därför vill hon att Trafikförordningen ändras så att längre ledbussar på högst 24 meter, som uppfyller Trafikverkets och Transportstyrelsens föreskrifter, tillåts utan en särskild tillståndsprövning av Transportstyrelsen.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)