Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stagecoachgrundarens expressbussimperium växer

Stagecoach grundare och styrelseordförande Brian Souter fortsätter att bygga upp ett globalt expressbussimperium. Snart startar ManaBus.com på Nya Zeeland. Bild: ManaBus.com.

Stagecoach grundare och styrelseordförande Brian Souter fortsätter att bygga upp ett globalt expressbussimperium. Snart startar ManaBus.com på Nya Zeeland. Bild: ManaBus.com.

Den brittiska transportjätten Stagecoach´ grundare och styrelseordförande Brian Souter fortsätter att bygga ut sitt imperium av expressbussar. Förutom genom Stagecoach´eget megabus.com har Souter genom sitt investmentbolag Souter Investments etablerat ett snabbt växande expressbussbolag med bas i Polen, PolskiBus. Tidigare i år tog Souter också kontrollen över den finska uppstickaren Onnibus.com. Nu står Nya Zeeland på tur.

Den 21 november startar Souters senaste expressbussföretag, ManaBus.com trafik på Nya Zeeland enligt samma koncept som hans framgångsrika europeiska satsningar: dynamisk prissättning, enbart internetbokning, en bokningsplattform som tekniskt är samma för alla bolag, kraftfull marknadsföring och ett designprogram som inte direkt är diskret.

Den som besöker webplatserna för PolskiBus, Onnibus och ManaBus.com känner omedelbart igen sig. Vitsen är naturligtvis inte att expressbussresenären i Finland också enkelt ska kunna resa på Nya Zeeland.

Istället handlar det om att utnyttja investeringar i bokningssystem optimalt, likaså att dra nytta av exempelvis ett designprogram som kanske inte är sofistikerat men har visat sig fungera i en rad länder – för megabus´ del även på skilda kontinenter.

Starten på Nya Zeeland med fem linjer kan verka blygsam, men så var det också med megabus och PolskiBus. Megabus.com startade i all blugsamhet i Storbritannien med ett antal gamla bussar som Souter hade fått över i Hongkong. Idag är det en framgångsrik satsning i Storbritannien och expanderar snabbt på kontinenten samt i Nordamerika.

ManaBus.com använder deubbeldäckare byggda på Volvos chassi B11R med kaross från nyzeeländska Kiwi Bus Builders.

Och även om ManaBus.com i likhet med Souters övriga expressbussatsningar är en budgetprodukt är komforten hög med läderklädda fåtöljer, fritt internet och eluttag vid samtliga platser.

Taggat som: , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)