Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Oslo vill bli störst på elbussar

Bernt Reitan Jenssen, vd för Ruter i Oslo: Vi vill göra en större satsning på elbussar än någon annan europeisk stad hittills har gjort. Foto: Ruter.

Bernt Reitan Jenssen, vd för Ruter i Oslo: Vi vill göra en större satsning på elbussar än någon annan europeisk stad hittills har gjort. Foto: Ruter.

Oslo vill satsa mer på elbussar än någon annan europeisk stad hittills har gjort. På måndag, den 15 december, hålls därför en stor elbusskonferens i Oslo, arrangerad av Ruter som är huvudman för kollektivtrafiken i den norska huvudstaden med omnejd. Konferensen har tilldragit sig stort, internationellt intresse. En tredjedel av de hundra deltagarna är utländska aktörer, bland annat från Kina.

Bakgrunden är att Ruter har som mål att all kollektivtrafik i Oslo och Akershus år 2020 ska köras på förnybar energi, vilket förutsätter att man intensifierar arbetet med att få fler bussar att köra fossilfritt. Ruter menar att eldrift av bussar och båtar kan vara ett viktigt bidrag för att nå målet.

På konferensen på måndagen kommer Ruter att lämna en bred information för att leverantörer och trafikföretag ska känna till Ruters satsning och inleda en dialog med Ruter.

– Hela värdekedjan när det gäller drift av elbussar förefaller vara representerad på konferensen. Det vittnar om en stor nyfikenhet, även internationellt, både när det gäller Ruters satsning och elbussteknologi, säger Ruters vd Bernt Reitan Jenssen.

El framstår som en energibärare som vi kan nyttja i stor omfattning. Vi vill därför testa elbussar i en omfattning som är större än vad något annat europeiskt land hittills har gjort.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)