Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

73 angrepp mot bussar i Nacka och Värmdö

Keolis polisanmäler alla attacker mot bussarna. Foto: Ulo Maasing.

Keolis polisanmäler alla attacker mot bussarna. Foto: Ulo Maasing.

Förra året anmälde bussoperatören Keolis 73 fall av stenkastning eller kastade isblock mot företagets bussar i Nacka och Värmdö, sydost om Stockholm. Senast i förra veckan attackerades en buss med ett isblock som kastades mot framrutan när bussen körde i drygt 60 kilometer i timmen, skriver Nacka Värmdö Posten, NVP. Framrutan spräcktes.

Stenkastning mot ytterligare en buss rapporterades också.

– Vi polisanmäler alla sådana här händelser. Det är en jätterisk när man kastar föremål mot en buss, det riskerar bussförarens, passagerarnas och bilisternas säkerhet eftersom det kan leda till en stor olycka. Det tror jag inte barn alltid förstår, säger Anna Larsen, områdeschef för Keolis, till tidningen.

Hon anser dock inte att problemet är särskilt omfattande. I förhållande till antalet avgångar – 67 868 enbart under december – är incidenterna få.

Samtidigt rapporterar Skånetrafiken att kostnaderna för skadegörelse i kollektivtrafiken har ökat stadigt under de senaste åren. I fjol uppgick de för Skånetrafikens del till 30 miljoner kronor. Mycket av kostnaderna handlar om klotter på tåg, men vandalisering av busshållplatser kostar också miljonbelopp årligen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)