Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Anmäld för diskriminering på årets andra dag

"Samtliga bussar i linjetrafik är tillgänglighetsanpassade", skriver X-trafik på sin hemsida. Men vad hjälper det om inte föraren har fått utbildning i att använda rullstolsliften?

”Samtliga bussar i linjetrafik är tillgänglighetsanpassade”, skriver X-trafik på sin hemsida. Men vad hjälper det om inte föraren har fått utbildning i att använda rullstolsliften?

Redan på årets andra dag anmäldes X-trafik till diskrimineringsombudsmannen. X-trafik har huvudansvaret för kollektivtrafiken i Gävleborgs län och anmälaren är en rullstolsburen resenär, Lars-Göran Wadén. På morgonen den andra januari skulle Wadén stiga på en av X-trafiks regionbussar men hindrades därför att bussföraren inte kunde manövrera rullstolsliften, skriver Arbetarbladet i Gävle.

Bakgrunden till anmälan är att diskrimineringslagen utvidgades vid årsskiftet. Då blev bristande tillgänglighet en del av lagen. I princip innebär det att företag är skyldiga att anpassa sin verksamhet så att den även är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

Men på fredagsmorgonen kunde Lars-Göran Wadén inte åka med den buss han tänkt sig, trots att X-trafiks hemsida uppger att samtliga bussar är tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Rullstolslift fanns visserligen, men föraren visste inte hur den skulle skötas utan hänvisade Wadén till nästa buss som skulle gå om två timmar.

Resenären riktar dock ingen kritik mot föraren.

– Chauffören var trevlig, stannade upp och stängde av motorn, ringde en kollega och försökte bry sig. Det var inget dåligt bemötande alls från chauffören, absolut inte, han gjorde så gott han kunde, säger Wadén till Arbetarbladet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)