Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mångmiljonsatsning från Skolverket på bussförarutbildning

Caj Luoma, chef för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges Bussföretag och TransportGruppen. Foto: Anna Strataki.

Caj Luoma, chef för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges Bussföretag och TransportGruppen. Foto: Anna Strataki.

Skolverket gör en storsatsning på bussförarutbildningen. Verket har nu beslutat om nya anslag för yrkesinriktad och teoretisk vuxenutbildning på gymnasial nivå för utbildning till yrkesförare. Satsningen innebär att 40 kommuner och förbund under året kommer att tilldelas 790 utbildningsplatser. För bussbranschen innebär satsningen att branschen kan räkna med cirka 30 miljoner kronor i utökade satsningar på fler bussförare.

– Vi är oerhört glada över att Skolverket satsar på yrkesförarutbildning. Sveriges Bussföretag välkomnar satsningen, säger Caj Luoma, chef för utbildning och arbetsmarknad, Sveriges Bussföretag och TransportGruppen.

Idag utbildas de flesta nya bussförare i Sverige genom olika typer av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Den gymnasieutbildning för bussförare som startade 2012 etableras nu på ett antal gymnasieskolor runt om i landet. Sveriges Bussföretag och landets regionala bussbranschföreningar arbetar nära dessa skolor.

– Vi räknar med att behovet av bussförare under de kommande åren är cirka 3000 per år. Behovet ser olika ut i olika delar av landet och hos olika företag, men sammantaget är bussbranschen en näring som framöver kommer att kunna erbjuda många människor arbete.

– Som bussförare gör man en stor insats för att få samhället att fungera, att ge människor möjlighet att tryggt och säkert ta sig till arbete, utbildningar och fritidsaktiviteter, säger Peter Jeppsson, vd för Sveriges Bussföretag och TransportGruppen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)