Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina förlorade process i Norge

En av Nobinas Volvohybrider i Tromsö. Foto: Wikimedia Commons/calflier001.

En av Nobinas Volvohybrider i Tromsö. Foto: Wikimedia Commons/calflier001.

Bussoperatören Nobina har förlorat den rättsliga striden mot Norges nordligaste trafikhuvudman, Troms fylkestrafikk. Nobina hade gått till domstol och krävt 19 miljoner norska kronor (21 miljoner SEK) i skadestånd. Skadeståndet skulle täcka de extrakostnader som bolaget hävdade att man hade haft  med de nya bussarna i trafiken i Tromsö som man tidigare hade vunnit.

När Nobina tog över trafiken 2012 satte man in 32 hybridbussar från Volvo i trafik. Det var Troms Fylkestrafikk som krävde hybridbussar.

De två första vintrarna tornade problemen med bussarna upp sig på de backiga gatorna och vägarna i den nordnorska staden. Bussarna fick stora problem med framkomligheten och Nobina menade att busstypen är olämplig för trafiken i Tromsö. Eftersom Troms fylkestrafikk ställde krav på hybridbussar måste huvudmannen också stå för de merkostnader som följt, ansåg Nobina.

Två videor som tidningen Verdens Gang publicerade gjorde att problemen i Tromsö nådde spridning långt utanför Norges gränser.

Den ena videon visar hur en av hybridbussarna helt okontrollerat glider nerför en backe i 60 meter. Den andra videon visar hur en annan av hybridbussarna okontrolllerat glider på tvären i en backe och kolliderar med en annan buss. Videon visar också hur passagerarna flyr från den andra bussen.

I februari i fjol stämde Nobina Troms Fylkestrafikk på 19 miljoner NOK för de merkostnader man ansåg sig haft som en följd av kravet på hybridbussar.

Men när domen kom på torsdagen fick företaget inget gehör hos Nord-Troms tingrett. Rätten anser att de krav som upphandlaren ställde inte har varit omöjliga att uppfylla och att hybridbussarna inte är oanvändbara, även om utmaningarna har varit betydande.

Rätten anser inte heller att anbudsunderlaget har varit felaktigt eller undermåligt, vilket i praktiken betyder att domstolen menar att Nobina har gjort felbedömningar när man utarbetade sitt anbud.

Nobina har inte ännu tagit ställning till om man ska överklaga domen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)