Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

29 busslinjer i Östergötland nedläggningshotade

Östgötatrafiken vill lägga ner 29 busslinjer på landsbygden. Foto: Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken vill lägga ner 29 busslinjer på landsbygden. Foto: Östgötatrafiken.

Hela 29 busslinjer på den östgötska landsbygden kan komma att läggas ner enligt ett förslag från Östgötatrafiken. Anledningen är att kollektivtrafiken i Östergötland idag skattefinansieras till cirka 60 procent, medan Region Östergötland har som mål en 50-procentig skattefinansiering, skriver Motala Vadstena Tidning, MVT.

För att minska skattefinansieringsgraden vill därför Östgötatrafiken avveckla  ekonomiskt svaga busslinjer och istället satsa mer på trafiken i städerna där vissa linjer idag präglas av trängsel i rusningstid.

Östgötatrafiken granskar nu alla linjer där mindre än 20 procent av kostnaderna täcks av biljettintäkter.

– Vi har linjer där biljettintäkterna bara täcker ett par procent av kostnaderna. Det händer att bussar går helt tomma, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken till MVT.

Totalt handlar det om drygt 100 linjer som har en låg grad av självfinansiering. Östgötatrafiken har nu analyserat ungefär hälften av dem och föreslår förutom nerläggning av 29 linjer också glesare trafik på andra dåligt utnyttjade linjer.

Samtidigt ska den anropsstyrda trafiken i Östergötland byggas ut.

Hur det blir med nerläggningarna klubbas slutligen av politikerna i september.

Taggat som: ,

2 kommentarer »

  1. Dum gör som tok sa. Ytterligare ett slag mot landsbygden, med denna iver att bara köra fulla bussar gör man det absolut omöjligt att bo och leva på landsbygden, sedan gapar man om att folk ska resa miljövänligt, men de få som bor kvar blir ju tvungna att ha en varsin bil per familje medlem.

  2. Det handlar inte om att begära fulla bussar, men att inte skattebetalarna ska finansiera bussar som går tomma eller med mycket få resenärer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)