Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arrivakonflikt nu i Arbetsdomstolen

Den infekterade striden mellan Arriva och Kommunal spelas nu upp igen i Arbetsdomstolen. Foto: Ulo Maasing.

Den infekterade striden mellan Arriva och Kommunal spelas nu upp igen i Arbetsdomstolen. Foto: Ulo Maasing.

Den infekterade konflikten mellan bussoperatören Arriva och facket Kommunal om huvudskyddsombudet Reza Forghani fick på måndagen sitt efterspel i Arbetsdomstolen, AD. Konflikten började i augusti 2012 på Råstagaraget i Solna i samband med att Arriva tog över en stor del av busstrafiken i norra Storstockholm från Keolis.

Efter en laddad tid med många konflikter mellan Arriva och Forghani ville Arriva och Bussarbetsgivarna att Kommunal skulle avsätta Forghani som huvudskyddsombud. Arriva menar att Forghani var ett arbetsmiljöproblem och bestrider Arrivas krav på skadestånd.

Kommunal å sin sida kräver att Arriva ska betala 300 000 kronor i skadestånd till Forghani och ytterligare 300 000 i skadestånd till Kommunal. Facket anser att Arrivas krav på att Forghani skulle sparkas som huvudskyddsombud strider mot förtroendemannalagen, skriver tidningen Arbetet som följer processen i AD.

Det är ett stort mål med 21 kallade vittnen. Tio av dessa har kallats av LO/TCO Rättsskydd och elva av Arriva.

Redan första dagen sprack tidsschemat för rättegången. Nu ska AD gå igenom 50 händelser, incidenter, inspektioner, möten, rapporter och gräl, uppger Arbetet.

När domen kommer att avkunnas är ännu inte klart, men med tanke på målets omfattning kan det dröja till sensommaren, bedömer Arbetet.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)