Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Värmländsk uppfinning ska hindra överkörningsolyckor med buss

Nobinas samtliga 160 nya bussar i Värmland ska utrustas med det nykonstruerade överkörningsskyddet PHJ Bus Safety.

Nobinas samtliga 160 nya bussar i Värmland ska utrustas med det nykonstruerade överkörningsskyddet PJ Bus Safety.

Två medarbetare vid räddningstjänsten i Karlstad har konstruerat ett överkörningsskydd för bussar som ska rädda liv. Redan nu är det klart att samtliga 160 nya bussar som Nobina sätter i trafik i Värmland i år ska utrustas med skyddet, PJ Bus Safety.

Nyårsnatten 2011 skedde en tragisk olycka vid bussstationen i Karlstad då en ung flicka miste livet efter att ha blivit överkörd av en buss.

Peter Olsson och Jan Thor vid räddningstjänsten i Karlstad är skaparna av skyddet. Foto: Simone Syversson.

Peter Olsson och Jan Thor vid räddningstjänsten i Karlstad är skaparna av skyddet. Foto: Simone Syversson.

Jan Thor, brandmästare, var först på plats. Efter någon vecka kom Peter Olsson, verkstadsförman på räddningstjänsten, till sin kollega med en idé.

Efter att de hade undersökt olycksstatistiken var de fast beslutna vid att något måste göras för att förhindra fler liknande händelser. Slutresultatet blev ett skydd som ska förhindra överkörningsolyckor och rädda liv.

– Vi såg ett livsviktigt behov på marknaden. Ingen borde kunna säga nej till en produkt som räddar liv, säger Jan Thor och Peter Olsson.

Skyddet är anpassat för alla typer av förekommande vägar samt farthinder. Skyddet är placerat mellan fram- och bakhjul på bussens högra sida, där flest olyckor sker. Vanligast är fallolyckor, då någon springer ikapp bussen, halkar och faller, samt vid av- och påstigning.

– Inom loppet av några månader upplevde jag två fall där personer miste livet i likartade olyckor. Därför det känns viktigt att medverka till en förbättrad säkerhet. När vi nu går in i planeringen för leverans av 160 fabriksnya fordon är det en självklar ambition att skyddet ska finnas från början. Vi har också testat produkten under en längre tid och känner oss trygga i att det ska fungera. Att produkten har utvecklats och kommer att produceras i Värmland är en positiv faktor, säger Lars Bull, vd på Värmlandstrafik.

Här är en demonstrationsvideo från PJ Bus Safety som visar hur skyddet fungerar:

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)