Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skärpt bälteskontroll hela veckan

Polisen i hela Europa kommer under vecka 11 att fokusera extra på användningen av säkerhetsbälte. Foto: Volvo Bussar.

Polisen i hela Europa kommer under vecka 11 att fokusera extra på användningen av säkerhetsbälte. Foto: Volvo Bussar.

I en stor satsning på att öka användningen av säkerhetsbälte kommer polisen, både i Sverige och i övriga Europa, att under den kommande veckan, vecka 11,  fokusera extra mycket på bälteskontroller. Kontrollerna gäller både bilar och bussar.

Bältesanvändningen är god men varierar regionalt och är betydligt sämre bland vuxna i baksätet och ännu sämre i buss.

Andelen som använder bältet i bilen är hög i Sverige, enligt statistik från Trafikverket så hög som 98 procent av alla bilförare. Bland passagerare är den dock betydligt sämre. Bara 85 procent av alla vuxna i baksätet använder bältet. Regionalt är skillnaderna också stora. I landets tre sämsta län; Kalmar, Västerbotten och Värmland saknar mer än var tionde bälte. (NTF:s bältesmätningar 2014).

Även i bussen är det lag på att använda bälte. I långfärdsbuss använder 65-72 procent bälte i buss (65 procent i expressbussar enligt Swebus 2015, 72 procent enligt Sifos undersökning från 2012). I en allvarlig bussolycka i Norge sommaren 2014 omkom fyra personer, flera passagerare hittades utanför bussen vilket tyder på att bältet inte använts.

– Sitter du bältad i en buss som välter klarar du dig ofta bra men som obältad kan du både skada dig själv och andra. Om vi kunde nå ut bättre med kunskaper kring hur viktigt det är med bälte även i buss skulle säkert användningen bli bättre, säger Marie Nordén, generalsekreterare, NTF.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)