Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussarna allt energieffektivare

Sveriges Bussföretag har nu presenterat sin årliga statistikrapport om den svenska bussbranschen.

Sveriges Bussföretag har nu presenterat sin årliga statistikrapport om den svenska bussbranschen.

Bussarna i Sverige blir alltmer energieffektiva och släpper ut allt mindre växthusgaser. Det framgår i den årliga  statistikrapport som Sveriges Bussföretag publicerade på onsdagen. Rapporten visar tydligt att bussbranschen har ett starkt miljöfokus, men i rapporten kan också en del kuriosa hittas, så som att de flesta bussarna i Sverige är vita, sedan kommer blå och därefter flerfärgade bussar.

Över 80 procent av bussarna i den upphandlade trafiken har Euro V eller Euro VI-motorer. Antalet bussar som går på förnybar energi, som RME, HVO och biogas, ökar starkt.

Rapporten visar också att eldrivna bussar börjar märkas i statistiken och i städerna.

– Det här är en bra utveckling för människor, miljö och den svenska bussbranschen. Utvecklingen grundas dels på framgångsrik forskning och utveckling hos våra fordonsleverantörer, dels på att fler offentliga beställare börjar ställa funktionella krav på fossilfri, emissionsfri och energieffektiva fordon istället för att peka på en särskild fordonstyp eller drivmedel i sina upphandlingar.

– Att ställa krav på vad som kommer ut ur avgasröret istället för att fokusera på vad som hälls i tanken helt enkelt, säger Anna Grönlund, branschchef och vice VD Sveriges Bussföretag.

Några uppgifter ur rapporten:

På de svenska vägarna rullar 14 194 bussar i yrkesmässig trafik.

De flesta bussarna är vita, därefter kommer blåa och flerfärgade bussar.

Över hälften av alla resor i regional kollektivtrafik i landet görs med buss. Bussföretagens omsättning i Sverige var 2013 sammanlagt 28,1 miljarder kronor.

Majoriteten av busstrafiken handlas upp av offentliga beställare – regionala kollektivtrafikmyndigheter, kommuner och Trafikverket. Majoriteten av bussföretagen bedriver också turist- och beställningstrafik.

Kommersiell linjetrafik med buss, i praktiken nästan helt synonymt med expressbusstrafik, domineras av några få företag.

Rapporten kan du ladda ner här.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)