Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

EU-kommissionen inleder förundersökning om tyska minimilöner

EU-kommissionen förbereder rättsliga åtgärder mot Tyskland för landets tillämpning av regler om minimilöner för utländska transportföretag. Foto: Ulo Maasing.

EU-kommissionen förbereder rättsliga åtgärder mot Tyskland för landets tillämpning av regler om minimilöner för utländska transportföretag. Foto: Ulo Maasing.

EU-kommissionen reagerar nu på de hårt kritiserade reglerna om minimilöner för utländska buss- och lastbilsförare som kör genom Tyskland. Kommissionen menar att Tyskland bryter mot EU-reglerna genom att tillämpa sina egna regler för minimilöner även på alla transportföretag som kör in i eller genom Tyskland, även utländska. Kravet kompletteras med en byråkratisk anmälningsplikt för utländska företag.

Kommissionen menar att de tyska reglerna innebär en otillåten begränsning av den fria rörligheten och företagsamheten. Däremot har EU-kommissionen inget emot att Tyskland för sina egna arbetsgivare och arbetstagare ställer krav på en minimilön. Sådana krav finns för övrigt i 21 andra EU-länder.

Men kommissionen anser att de tyska åtgärderna mot transittrafik och en del andra internationella transporter inte är berättigade. Detta, eftersom de skapar administrativa barriärer som hindrar den interna marknaden inom EU att fungera ordentligt. Det går, anser EU-kommissionen, att använda sig av mer rimliga åtgärder för att förebygga social dumpning och säkra en rättvis konkurrens.

EU-kommissionen har nu inlett en förundersökning och skrivit till den tyska regeringen och påtalat det hela. Skrivelsen är ett första steg mot rättsliga åtgärder mot Tyskland från kommissionens sida.

Tyskland har nu två månader på sig att svara EU-kommissionen.

Den tyska minimilönen är idag €8.50 i timmen.

Lagen om minimilöner gäller även utländska företag som erbjuder tjänster i Tyskland. Företag inom bland annat transportsektorn måste i förväg anmäla sin verksamhet till de tyska myndigheterna via ett särskilt formulär som också visar att de förare som kör i Tyskland har minst den tyska minimilönen.

Reglera har fått massiv kritik från den samlade bussbranschen i Europa, inte minst därför att de vållar bussföretag som till eller genom Tyskland ett omfattande administrativt arbete.

Dessutom är straffsatserna hårda för företag som inte uppfyller de tyska minimilönekraven. Att inte anmäla sin trafik på rätt sätt kan kosta så mycket som € 30 000 (280 000 SEK) och att inte betala minimilöner kan kosta upp till €500 000 (4,7 miljoner SEK).

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)