Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Expressbussar guldgruva för Mercedes och Setra

Två Mercedes-Benz Tourismo i trafik för en av de stora aktörerna i tysk expressbusstrafik, MenFernbus Flixbus. Foto: Ulo Maasing.

Två Mercedes-Benz Tourismo i trafik för en av de stora aktörerna i tysk expressbusstrafik, MenFernbus Flixbus. Foto: Ulo Maasing.

Avregleringen av den långväga busstrafiken i Tyskland för drygt två år sedan har blivit en bra affär för Daimler Buses där Mercedes-Benz och Setra bussar ingår. Daimler Buses har erövrat drygt halva marknaden för expressbussar i Tyskland. Avregleringen har också inneburit ett lyft för Daimler Buses försäljning av dubbeldäckare.

Enligt Axel Stokinger, försäljningschef för EvoBus i Tyskland går nu ungefär 800 bussar i långväga expressbusstrafik i landet. Sedan september förra året har antalet ökat med cirka 200.

400 av expressbussarna kommer från Mercedes-Benz och Setra.

Särskilt antalet dubbeldäckare växer snabbt. Enligt Stokinger är 80 procent av de dubbeldäckare som går i tysk expressbusstrafik Setra S 431 DT.

Enligt den tyska statistiska centralbyrån reste 8,2 miljoner passagerare med tyska expressbussar under 2013, det första året då marknaden var öppen. I fjol var det nästan 19 miljoner.

Under två år har 199 expressbusslinjer tillkommit i Tyskland. I början av det här året fanns mer än 280 sådana linjer. Innan avregleringen vid årsskiftet 2012/2013 fanns det 86 linjer.

– Vi räknar med att expressbussmarknaden i Tyskland kommer att fortsätta växa, säger Hartmut Schick, chef för Daimler Buses.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)