Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Helt förnybart på Tjörn

VastloggaAllt fler bussföretag i landet går nu i snabb takt över till det förnybara drivmedlet HVO, hydrerad vegetabilisk olja. Tjörns Omnibus blir först bland Västtrafiks entreprenörer med att köra enbart på HVO. På fredagen levereras den första lastbilslasten med HVO till Tjörn.

Tjörns Omnibus kör ungefär 1,4 miljoner kilometer om året på uppdrag av Västtrafik, vilket motsvarar 35 varv runt jorden. Företagets 30 bussar har hittills kört på en blandning av diesel och cirka 30 procent förnybart bränsle, där den största delen av det förnybara bränslet är HVO.

Men från och med i sommar kommer samtliga bussar att köras till 100 procent på det förnybara bränslet, vilket innebär att företaget minskar sina utsläpp av koldioxid med nästan 80 procent.

– Att resa kollektivt är smart för miljön, eftersom det minskar både utsläppen och trängseln i trafiken. Med helt förnybart bränsle i tanken blir vinsterna ännu större, säger Robert Hansson, vd på Tjörns Omnibus.

Som en del i satsningen har Tjörns Omnibus investerat i en tankbil med släp som kommer att leverera HVO till Tjörn. Även tankbilen drivs med det förnybara bränslet.

– Det är jätteroligt att Tjörns Omnibus tagit första steget i en utveckling som är en del i att minimera klimatbelastning från vår trafik och ta oss mot en fossilfri kollektivtrafik, säger Hanna Björk, miljöstrateg på Västtrafik.

Västtrafik har som mål att 95 procent av trafiken ska utföras med förnybar energi år 2025. Under 2014 kördes 86 procent med förnybar energi.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)