Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stopp för vibrerande busstrafik? (uppdaterad version)

Akademiska sjukhuset i Uppsala idag. Nu står sjukhuset inför en stor utbyggnad och samtidigt kan det bli stopp för busstrafik på sjukhusområdet. Foto: Akademiska sjukhuset.

Akademiska sjukhuset i Uppsala idag. Nu står sjukhuset inför en stor utbyggnad och samtidigt kan det bli stopp för busstrafik på sjukhusområdet. Foto: Akademiska sjukhuset.

Det kan bli stopp för busstrafik på sjukhusområdet vid ett av landets största sjukhus, Akademiska sjukhuset i Uppsala. Sjukhuset står inför en stor utbyggnad och i de planer som nu finns för sjukhusområdet ska busstrafiken ledas utanför själva sjukhusområdet, med långa gångavstånd för många resenärer som följd. ”Det ska inte bli så”, lovar den styrande rödgröna majoriteten.

På måndag ska landstingsstyrelsen i Uppsala ta ställning till det förslag till fastighetsutvecklingsprogram för Akademiska sjukhuset som nu ligger klart och där stoppet för kollektivtrafiken ingår. Där hänvisar man till att busstrafik kan orsaka vibrationer i marken som kan påverka känslig medicinsk utrustning.

Det här har fått oppositionslandstingsrådet Johan Örjes(C) att gå i taket.

– Oerhört förvånande. Tidigare har det funnits en politisk enighet om att öka kollektivtrafiken inne på sjukhusområdet, skriver Örjes på sin blogg med adress till S och MP i landstinget.

– Målsättningen borde vara att det ska vara enklare och kortare att gå från bussen till de viktigaste ingångarna till sjukhuset, än att gå från bilen och parkeringen. Det finns naturligtvis utmaningar med mer kollektivtrafik inne på sjukhusområdet. Men de kan lösas med val av fordon och de exakta körvägarna. Men inriktningen borde vara tydlig.  När vi nu bygger ett halvt nytt sjukhus måste det naturligtvis utformas så att det går att resa dit med kollektivtrafik – både för miljöns skull och för att slippa onödigt höga räkningar för sjukresor med taxi, skriver Johan Örjes.

I ett mail till bussmagasinet.se lovar på onsdagen landstingsrådet Robert Damberg(MP) att det ska bli kollektivtrafik genom sjukhusområdet även i framtiden.

– Jag vill förtydliga att den skrivning som smugit sig in i fastighetsutvecklingsplanen inte stämmer överens med den politiska viljan i majoriteten och kommer att formuleras annorlunda när väl Landstingsstyrelsen tar beslut om den.

– Det är av stor vikt att hitta lösningar på hur vi kollektivtrafikförsörjer Akademiska sjukhuset även via Inre Sjukhusvägen. För de som kan så ska kollektivtrafik vara det enkla valet för att ta sig till Akademiska sjukhuset, skriver Damber som också är vice ordförande i kollektivtrafiknämnden i Uppsala läns landsting.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Bygg spårväg istället!
    Det går ganska enkelt att få vibrationsfri spårväg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)