Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Beställningstrafik sätter fart på miljard men fastnar i trafiken

Beställningstrafiken med buss i Stockholm stöter på många utmaningar. Foto: Ulo Maasing.

Beställningstrafiken med buss i Stockholm stöter på många utmaningar. Foto: Ulo Maasing.

Det är tufft för turist- och beställningstrafiken med buss i Stockholm. Men samtidigt är det en verksamhet som skapar över en miljard i det som kallas turistekonomisk omsättning. Det framhåller man från Stockholms Bussbranschförening som på onsdagsförmiddagen arrangerade en bussrundtur i huvudstaden för politiker och andra nyckelpersoner.

Enligt Handelns Utredningsinstitut, HUI, omsatte turister som använder sig av beställningstrafik med buss i Stockholms stad 1135 miljoner kronor under förra året. Om man översätter det till arbetstillfällen motsvarar det 870 helårsarbeten enligt HUI.

Men HUI pekar på att beställningstrafiken med buss har en större ekonomisk betydelse än så. Bussarna kör bland annat företagsgrupper, föreningar och andra grupper till aktiviteter i Stockholmsområdet. Ofta handlar det om resor som både börjar och slutar i Stockholm och därför inte klassas som turistiska och inte syns i turismstatistiken.

Kryssningsturister på rundtur i Stockholm beundrar utsikten från Fjällgatan. Foto: Ulo Maasing.

Kryssningsturister på rundtur i Stockholm beundrar utsikten från Fjällgatan. Foto: Ulo Maasing.

Viktig för staden
HUI pekar också på en lång rad av områden där beställningstrafiken är viktig för Stockholms stad. Bland annat lyfter man fram dess betydelse för att transportera besökare till olika besöksmål, hotell, restauranger, arenor och mässor.

Men beställningsbussarna bidrar också till en bättre miljö, minskad trängsel på gatorna och öppnar möjligheter för turister till ökad konsumtion.

– En mycket stor andel av de utländska och svenska turister som kommer till Stockholm åker med en förbeställd buss, konstaterar HUI. Det bidrar i sin tur till utvecklingen av turismen i staden.

Tuffa förutsättningar
Men beställningstrafiken har tuffa förutsättningar i Stockholm – och de har blivit ännu tuffare under senare år enligt Stockholms Bussbranschförening.

Göran Forssén, sekreterare i föreningen, har gjort en kartläggning av problemen. Där pekar han på en rad svårigheter som turistbussarna möter i Stockholm. Ibland handlar det om att turistbussar att köra på broar och andra ställen där högsta tillåtna bruttovikt sätter stopp, men där SL:s bussar har dispens.

Göran Forssén är sekreterare i Stockholms Bussbranschförening. Foto: Ulo MAasing.

Göran Forssén är sekreterare i Stockholms Bussbranschförening. Foto: Ulo Maasing.

I sin kartläggning pekar Göran Forssén också på att kollektivtrafikkörfälten i Stockholms innerstad inte får användas av bussar i beställningstrafik och att det i ett antal korsningar är förbjudet för turistbussarna att svänga till vänster medan SL-bussarna får göra det.

Även vid flera av de attraktioner dit många beställningsbussar kör är det svårt för bussarna. Stockholms Bussbranschförening pekar som exempel på Vasamuséet där bussar inte kan mötas på vägen till muséet vilket tidvis leder till rejäla köer och stora trafikstörningar. Slottet och Slottsbacken är ett annat problem och vid teatrarna saknas på- och avstigningsplatser för bussarna.

Parkeringsplatser för bussar är en rejäl bristvara.

– Det är angeläget för hela samhället att det finns förutsättningar för att all busstrafik ska fungera på ett effektivt och miljöanpassat sätt i Stockholm.

– Beställningstrafiken med buss är också ett kollektivt resande som har stor betydelse för Stockholm, ekonomiskt samt från miljö- och klimatsynpunkt med mera, framhåller Göran Forssén i sin kartläggning.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)