Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Därför tar Lundaborna bussen: ofta, enkelt, bekvämt

Bussresenärer i Lund väljer bussen därför att den går ofta och ger en enkel och bekväm resa. Foto: Skånetrafiken.

Bussresenärer i Lund väljer bussen därför att den går ofta och ger en enkel och bekväm resa. Foto: Skånetrafiken.

Att Lund är en cykelstad bekräftas av en webbenkät som Skånetrafiken och Lunds kommun har gjort under våren. Men när Lundaborna tar bussen gör de det därför att de tycker att bussen går ofta och att det är enkelt och bekvämt att åka buss.

Skånetrafiken och Lunds kommun gör just nu en utredning som innebär en  helhetsöversyn av kollektivtrafiken i Lund. Målet är att skapa ett linjenät som ska attrahera fler än idag och ge positiva miljöeffekter, bland annat färre bilresor.

Webbenkäten och diskussioner i fokusgrupper har gett en hel del framträdande resultat när det gäller busstrafiken i Lund. Bland annat att Lundaborna tar sig oftast till jobb, studier och fritidsaktiviteter genom att cykla (48 %), promenera (43%) eller åka bil (34%). Drygt en av tio (11 %) åker stadsbuss.

De som väljer stadsbussen gör det för att det är bekvämt, enkelt, bussarna går ofta och på grund av vädret. Bland de som brukar åka stadsbuss är sex av tio ganska eller mycket nöjda med stadsbusstrafiken i sin helhet. Endast fem procent är missnöjda.

Stadsbussresenärerna är mest nöjda med hur enkelt det är att planera sin resa, avståndet mellan hållplatserna, turtätheten på vardagar samt bussarnas skick. De är minst nöjda med priset, turtätheten kvällar och helger och hur enkelt det är att köpa biljett.

På frågan varför man inte reser med stadsbuss/inte reser oftare är de vanligaste svaren; att det är enklare/snabbare/bekvämare med bil/cykel/promenad, att bussresan tar för lång tid och att man vill ha motion/sträckan är för kort.

När deltagarna har fått frågan vad de skulle vilja ändra på för att kollektivtrafiken skulle bli mer attraktiv, är några av de vanligaste svaren; ”lägre pris”, ”tätare turer” och ”snabbare resa”.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)