Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ingen taxehöjning i Stockholms län

Det blir oförändrat pris för kollektivresenärer i Stockholm efter vårens heta och infekterade debatt. Foto: Ulo Maasing.

Det blir oförändrat pris för kollektivresenärer i Stockholm efter vårens heta och infekterade debatt. Foto: Ulo Maasing.

Det blir inget av den hett omdebatterade taxehöjningen i kollektivtrafiken i Stockholms län. Den av alliansen föreslagna höjningen av SL-kortet med en hundralapp från dagens 790 kronor röstades på tisdagskvällen ner i Stockholms läns landsting av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet med stöd av Sverigedemokraterna.

Den uteblivna höjningen innebär att det nu saknas 700 miljoner kronor i landstingets budget. Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl föreslår nu att budgetramarna ska ändras så att landstinget får en budget i balans. Bland annat föreslår han besparingar i kollektivtrafiken för 300 miljoner kronor.

– Att stoppa prishöjningen på SL-kortet räcker inte, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg(S).

– SL:s problem är att kostnaderna skenar samtidigt som resandeutvecklingen viker. Kostnaderna måste bantas och resenärerna bli fler. Lösningen är att effektivisera den centrala byråkratin, införa en enklare taxa och prioritera investeringar som ger fler resenärer och ökat bostadsbyggande.

De rödgröna partierna pekar på att SL:s konsultkostnader har ökat med 40 procent på två år. Förra året betalades 1,2 miljarder till externa konsulter. Enhetstaxa för enkelbiljetter i hela Stockholms län är en annan åtgärd som de vill genomföra.

Taggat som: , , , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Enhetstaxa är vättigt, spara pängar på konsulter och höj landstingskatten med 1 krona!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)