Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Expert sågar Nobinas börsnotering

…och tjänar en hacka på vägen. Foto: Ulo Maasing.

…och tjänar en hacka på vägen. Foto: Ulo Maasing.

Dagens Industris börsexpert Ulf Petersson sågar i fredagens DI bussoperatören Nobinas förestående börsintroduktion.”Noteringen av Nobina tillhör de mer misskötta i floden av nya bolag till börsen”, skriver han i en analys där Dagens Industri råder sina läsare att inte teckna aktier i Nobina.

Introduktionen är tänkt att dra in 850 miljoner kronor i Nya pengar till Nobina. Men ”varenda krona och ytterligare 36 Mkr går till att rekordbelöna ledningen, betala rådgivare och återbetala de gamla ägarnas obligationslån med premie. Börsnoteringen kommer att göra bolagsledningen förmögen”, skriver Ulf Petersson.

Han pekar på att ledningen och styrelsen tillsammans får dela på 172 miljoner kronor, sociala avgifter inräknade, om bolaget i samband med introduktionen till mer än hälften får nya ägare. I fjol redovisade Nobina en vinst på 141 miljoner före skatt.

Mest får, har DI räknat ut, vd:n Ragnar Norbäck som kan casha in 36 miljoner kronor, motsvarande nästan fyra årslöner. Totalt får de tio personerna i företagsledningen dela på 122 miljoner i kontantlön.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)