Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fart på bussen när elbilar åkte ut

Bussen kommer fram tre gånger så snabbt sedan elbilar med endast en person i bilen förbjöds använda busskörfält i Oslo. Foto: Ulo Maasing.

Bussen kommer fram tre gånger så snabbt sedan elbilar med endast en person i bilen förbjöds använda busskörfält i Oslo. Foto: Ulo Maasing.

Restiden med buss kortades till en tredjedel när de flesta elbilarna tvingades bort från busskörfältet. Samtidigt började många elbilsägare att istället välja buss för sin resa till jobbet. Det blev effekterna i Oslo när reglerna för elbilar i busskörfält ändrades.

Fram till månadsskiftet hade elbilar rätt att använda kollektivtrafikens körfält på infarterna till Oslo. Syftet var att stimulera bilköpare att välja elbil istället för en konventionell bil. Det bidrog till att Norge är Europas elbilstätaste land.

Men det fick också, som vi tidigare rapporterat, till följd att busskörfälten korkades igen av elbilar och att bussarna fastnade i trafiken.

Den första juni infördes därför restriktioner för elbilarna på E18 in mot Oslo. De får endast använda busskörfält om det är minst två personer i bilen. Resultatet har blivit att busskörfälten än en gång har blivit gräddfiler för busstrafiken och att bussarna nu kommer fram tre gånger snabbare än innan de nya restriktionerna infördes, rapporterar det norska TV-bolaget NRK.

På Ruter, som är huvudman för kollektivtrafiken i Oslo, är man överraskad av att effekten av de nya reglerna blev så stor.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)